current views are: 16

29 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση10:58

Πενθεσίλεια στη Στέγη από τον Παντελή Δεντάκη

Το αριστούργημα του Κλάιστ για την αιώνια μάχη των δύο φύλων ανεβαίνει σε ελληνική παραγωγή από ένα θίασο πρωταγωνιστών

Δημοσίευση 10:58’

Το αριστούργημα του Κλάιστ για την αιώνια μάχη των δύο φύλων ανεβαίνει σε ελληνική παραγωγή από ένα θίασο πρωταγωνιστών

Ένα κείμενο που έχει εμπνεύσει δεκάδες δημιουργούς, συνθέτες, χορογράφους και σκηνοθέτες, η «Πενθεσίλεια» του Χάινιριχ φον Κλάιστ, θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από ένα θίασο πρωταγωνιστών σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Ένα έργο με «ρίζες» στην αρχαιοελληνική μυθολογία –η δράση της Πενθεσίλειας, βασίλισσας των Αμαζόνων»  στον Τρωικό Πόλεμο περιγράφεται στις «Ηρωίδες» του Οβιδίου και στην «Αινειάδα» του Βιργιλίου-  το αριστούργημα του μεγάλου γερμανού ρομαντικού ποιητή και δραματουργού μιλάει για την καταστροφική δύναμη του έρωτα, το αέναο παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα που οδηγεί νομοτελειακά στον θάνατο.

Η υπόθεση:
Οι Έλληνες και οι Αμαζόνες πολεμούν μπροστά στα τείχη της Τροίας
. Η βασίλισσα των Αμαζόνων, Πενθεσίλεια, και ο αρχηγός των Ελλήνων, Αχιλλέας, μετατρέπουν σταδιακά τις μάχες σε ένα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι. Οι ερωτευμένοι γίνονται τέρατα που θέλουν να καταστρέψουν ο ένας τον άλλον. Έτσι, η εμμονική ανάγκη για κυριαρχία του ενός επί του άλλου εξελίσσεται σε ένα φρικιαστικό όργιο αίματος. «Η Πενθεσίλεια είναι ένας γιγάντιος πόθος που γκρεμίζεται και γίνεται κομμάτια» γράφει ο συγγραφέας και φίλος του Κλάιστ, φον Κόμελ. Το έργο διατρέχουν, όμως, δύο ιστορίες και δύο συγκρούσεις: της Πενθεσίλειας με τον Αχιλλέα και της Πενθεσίλειας με το Χρέος και τον Νόμο.

Ο Παντελής Δεντάκης αντιμετωπίζει το έργο ως «μια σύνθεση αφηγηματικού θεάτρου, κωμικής πρόζας που αγγίζει τα όρια της φάρσας και σταδιακά οδηγείται στο πεδίο της αρχαίας τραγωδίας και του σπλάτερ».

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά & Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Μετάφραση υπερτίτλων στα αγγλικά: Μέμη Κατσώνη
Εκτέλεση Παραγωγής: Λυκόφως – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Θάνος Τοκάκης, Αργύρης Ξάφης, Σύρμω Κεκέ, Άλκηστη Πουλοπούλου, Ηρώ Μπέζου, Κώστας Κορωναίος, Αινείας Τσαμάτης

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Με υπέρτιτλους στα αγγλικά: Σάββατο 17, Κυριακή 18, Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, μετά από την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Πενθεσίλεια, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 14 – 23 Φεβρουαρίου 2018 (εκτός Δευτέρας-Τρίτης), ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 7, 15 €, μειωμένο, φίλος, παρέα 5-9 άτομα 12 €, παρέα 10+ άτομα 11 €, κάτοικος γειτονιάς 7 €, άνεργοι, ΑμεA 5 €, συνοδός ΑμεA 10 €. Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr. Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 9005800, εκδοτήρια Στέγης, Golden Hall (ισόγειο), καταστήματα Γερμανός, καταστήματα COSMOTE, IANOS (Σταδίου). Για περισσότερες πληροφορίες http://www.sgt.gr/gre/SPG2008/

 

 


σχετικα αρθρα