current views are: 13

3 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:12

«Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Γραμμένο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται σαν εσωτερικός μονόλογος σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Νεοκλή Νεοκλέους

Δημοσίευση 13:12’

Γραμμένο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται σαν εσωτερικός μονόλογος σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Νεοκλή Νεοκλέους

Όλες οι καμπάνες της Γης σήμαναν μεμιάς. Όλα τα ανθρώπινα μέτωπα ψηλά. Όλες οι καρδιές μεσίστιες. Στο χωριό Λύση, ανάμεσα Λευκωσία κι Αμμόχωστος, η μάνα του έσφιξε το μαύρο της τσεμπέρι κάτου απ’ το δυνατό σαγόνι της κ’ είπε ακριβώς τα λόγια που περίμενε ο γιος της: «Είμαι πέρφανη. Κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου». Ο πατέρας του πάλι, σαν πήγε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας, αναγνώρισε το καμένο παιδί του απ’  τις χοντρές ελληνικές κοκάλες του κι από κείνο το χρυσό κωνσταντινάτο που άχνιζε στον κόρφο του και στον κόρφο του κόσμου.

Το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν το ποίημα «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου, γραμμένο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου το 1957, λίγες ημέρες μετά από τη θυσία του αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α.  

Το ποίημα παρουσιάζεται ως ένας θεατρικά δομημένος εσωτερικός μονόλογος του ήρωα του απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 Γρηγόρη Αυξεντίου, στην κρύπτη του, λίγο πριν τον θάνατο του.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Νεοκλής Νεοκλέους
Μουσική: Γιώργος Καλογήρου

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Καλογήρου (λαούτο – τραγούδι), Νεφέλη Καραγιώργη (βιολοντσέλο), Εύα Σταύρου (φλάουτο)

Οργάνωση Παραγωγής-Επικοινωνία: Γεωργία Μεσιήτη

«Αποχαιρετισμός», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 266, Ταύρος, Παρασκευή, 11 Μαΐου & Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθύνεστε στα ταμεία του Ιδρύματος και τηλεφωνικά στο  210 3418579 (Δευτ. – Παρασκ. 11:00 – 14:00)