current views are: 12

10 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:36

Ξανά στα όπλα! Τα «Μαθήματα Πολέμου» επιστρέφουν

Η δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη από τον Δημήτρη Λιγνάδη επιστρέφει στο Μέγαρο για επτά παραστάσεις 

Δημοσίευση 09:36’

Η δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη από τον Δημήτρη Λιγνάδη επιστρέφει στο Μέγαρο για επτά παραστάσεις 

Η παράσταση – talk of the town της φετινής άνοιξης που έγινε sold-out επαναλαμβάνεται λόγω επιτυχίας τις Τρίτες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Η πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, με τον Δημήτρη Λιγνάδη και μια ομάδα νέων ηθοποιών, κέρδισε το κοινό συνδυάζοντας δεξιοτεχνικά τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό.

Στα πολεμικά επεισόδια της δραματικής σύνθεσης περιέχονται η πολιορκία και άλωση της μαρτυρικής Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου. Τα πολεμικά γεγονότα και άλλα δραματικά συμβάντα συναρθρώνονται, μεταξύ άλλων, με τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, τον λοιμό στην Αθήνα, ομιλίες πολιτικών πρωταγωνιστών και στοχαστικές κρίσεις του ιστορικού.

Η μετάφραση τηρεί με συνέπεια το γράμμα και το πνεύμα της πρωτότυπης συγγραφής. Παράλληλα αναδεικνύεται η θεατρικότητα (ως προς την μορφή) και η δραματικότητα (ως προς το ενυπάρχον συναίσθημα) του κειμένου. Το ιστορικό υλικό της δραματικής αφήγησης «διαλέγεται» με ένα μουσικό διακείμενο, το οποίο εισφέρει στην ιστορική γραφή σύγχρονες νοηματικές προεκτάσεις και οξύτερο δραματικό συναίσθημα.

Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου, ο οποίος παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το κείμενο και η δραματουργία είναι του Γιάννη Λιγνάδη. Ιστορικός σύμβουλος, η Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Τα «Μαθήματα Πολέμου» αποτελούν συμπαραγωγή της Dramaticus και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα στο πλαίσιο του κύκλου ΘΕΑΤΡΟ@MEGARON UNDERGROUND.

Η παράσταση διαρκεί 75 λεπτά. Πριν από τις παραστάσεις, σύντομη εισαγωγική ομιλία από την Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Καραμήτρου
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Ηθοποιοί: Δημήτρης Λιγνάδης, Aurora Marion, Κώστας Νικούλι, Ανδρέας Καρτσάτος, Κατερίνα Πατσιάνη

Μαθήματα Πολέμου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Α. Τριάντη, Τρίτες 6, 13, 20 & 27 Νοεμβρίου, 3, 11 & 18 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00. Tιμές εισιτηρίων: 10 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 € (γενική είσοδος). Η προπώληση εισιτηρίων άρχισε στα  τηλ. 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public  


σχετικα αρθρα