current views are: 16

2 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση11:18

Στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα οι ιδέες γίνονται παραστάσεις

Με νέες παραγωγές για μεγάλους και παιδιά, επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων, μουσικά live και σεμινάρια εγκαινιάζει τη σεζόν η θεατρική στέγη που έστησαν ο Κώστας Γάκης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και ο Λευτέρης Πλασκοβίτης
 

Δημοσίευση 11:18’

Με νέες παραγωγές για μεγάλους και παιδιά, επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων, μουσικά live και σεμινάρια εγκαινιάζει τη σεζόν η θεατρική στέγη που έστησαν ο Κώστας Γάκης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και ο Λευτέρης Πλασκοβίτης
 

Πρόγραμμα παραστάσεων 2018 – 2019
Κεντρική Σκηνή
«Alarms» του Μάικλ Φρέιν (νέα παραγωγή)

Το θέατρο Άλφα.Ιδέα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του Μάικλ Φρέιν «Alarms» σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπιμπή.

Ένα ήσυχο απόγευμα, ένα φιλικό σπίτι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης όπου κυριαρχούν οι ήχοι και οι «κραυγές» συσκευών και gadgets. Σε δύο πανομοιότυπα δωμάτια ενός ξενοδοχείου δυο σχεδόν πανομοιότυπα ζευγάρια κάνουν έναν σε βάθος απολογισμό της σχέσης τους και της μοναξιάς τους. Τέσσερις καλεσμένοι γάμου, φορτωμένοι με πιάτα και ποτήρια κρασιού στα χέρια προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, μέσα στην ανθρωποφαγική συνθήκη των προπόσεων και των τυπικών εκδηλώσεων αγάπης.

Το 1998, αμέσως μετά από το αριστουργηματικό «Κοπεγχάγη», ο Μάικλ Φρέιν γράφει την προφητική φάρσα «Alarms» και καθιερώνεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους βρετανούς θεατρικούς συγγραφείς.

-Λες να υπάρχω σαν μια συνεχόμενη οντότητα; Ή αν κλείσω τα μάτια μου και τα ξανανοίξω θα έχω εξαφανιστεί;
-Είμαι όμως στα αλήθεια εγώ, ή κάποιος άλλος , κάποιος ξένος που με κοιτάζει και αυτός;
-Μόνος μου μιλάω ούτως ή άλλως.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Κώστας Γάκης
Φώτα: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθος Σκηνοθέτη: Ειρήνη Αλεξάκη
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νεφέλη Κουρή, Γιώργος Βουρδαμής

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 19:00, από 10 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων). Προπώληση εισιτηρίων – κρατήσεις: τηλ. 210 5238742, viva.gr

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα (νέα παραγωγή)  
«Παραθερίζουμε στην ίδια παραλία. Αφήνουμε τα πράγματα μας στα βότσαλα και βουτάμε στη θάλασσα. Είμαστε πολλά παιδιά, μεγάλη παρέα, αλλά για μένα υπάρχεις μόνο εσύ. Είμαστε δεκατεσσάρων χρονών. Μπορεί και δεκαπέντε. Καθόμαστε ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα και μαζεύουμε κοχύλια. Είναι μια ωραία αφορμή για να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο»

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

«Μέσα στα μάτια του κάτι σκοτεινό λαμπύριζε. Αλλά η κοιλιά μου, μέσα της, με γαργαλούσε. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι κοιλιές δεν κάνουν ποτέ λάθος.»

Μετά από περισσότερες από τις sold-out παραστάσεις τους στην Πάτρα, από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους, και σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα, οι «Κάτω απ’ τα’ αστέρια» ζωντανεύουν την ιστορία τους στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, από 1η Οκτωβρίου, για 10 παραστάσεις.  Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων)

«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» του Κώστα Γάκη (επανάληψη – 2ος χρόνος)
Μετά από τα συνεχόμενα sold-out της προηγούμενης θεατρικής σεζόν 2017 – 2018, η παράσταση «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα.

Μια παράσταση – κατάδυση στα έγκατα της γυναικείας φύσης όπως αυτή προκύπτει από δέκα εξέχουσες γυναικείες παρουσίες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με τον μοναδικό τρόπο που τις αποτύπωσαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης είτε ως αρχετυπικές μορφές, είτε ως βαθιά ανθρώπινες και ένσαρκες οντότητες.

Ο ποιητής, διαρκώς παρών στο ταξίδι της σκηνής, τρώει τις ίδιες του τις σάρκες για να δώσει σάρκα στο παλλόμενο όραμά του, να δημιουργήσει ένα εξίσου παλλόμενο, ρευστό, πολλές φορές γεμάτο εσωτερικές συγκρούσεις και δημιουργικές αντιφάσεις σκηνικό ποίημα, με επίκεντρο τη γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Πίσω από τη δράση των δύο ηθοποιών (Κώστας Γάκης – Μαρία Παπαφωτίου) ανατέλλει ο ευφάνταστος κόσμος των video ή των live captures, πότε σαν ένας τρισδιάστατος ου-τόπος καμωμένος από μινιατούρες που μεταχειρίζονται σε παρόντα χρόνο οι ηθοποιοί, πότε ως τοπία του Αιγαίου που λειτουργούν ως ένας φυσικός καμβάς των δραμάτων, και πότε σαν μια σπαρακτική εστίαση στις λεπτομέρειες των προσώπων των γυναικών.

Μετά τη διεθνή πρεμιέρα της παράστασης στη Σεούλ πριν δύο χρόνια και την εκ νέου συμμετοχή της στο  Busan International Performing Arts Festival (ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά φεστιβάλ του κόσμου) στη Νότιο Κορέα, η παράσταση επιστρέφει στην Ελλάδα, στο φυσικό της θεατρικό σπίτι, το θέατρο Άλφα.Ιδέα.

Σε ένα ταξίδι που οι θεατές γίνονται μέρος του σκηνικού κόσμου της παράστασης, ανεβαίνουν στην σκηνή μαζί με τους ηθοποιούς για να παρακολουθήσουν με τελείως διαφορετικό τρόπο τη σκηνική δράση.

Η παράσταση θα παίζεται και πρωινά καθημερινά για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου κατόπιν συνεννόησης και βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων παραστάσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία, Μουσική, Video art: Κώστας Γάκης
Live τραγούδι: Ίρις Κανδρή
Live μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου 
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 21:00, από 9 Οκτωβρίου, για 8 παραστάσεις. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων). Οργάνωση σχολικών παραστάσεων: Τζίφας Χρήστος  (6970282888), Χρυσού Έφη (6972284350)

Παιδική Σκηνή
«Το κορίτσι που επιμένει» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα (νέα παραγωγή)

Η ζωή είναι ωραία μόνο αν την πιστεύεις
κι αν για ό,τι αγαπάς τολμάς να παλεύεις
Στη δική σου ιστορία μην τα παρατάς
είσαι ο ήρωας μην το ξεχνάς

Το θέατρο Άλφα.Ιδέα, μετά από την «Τελευταία Μαύρη Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά  και τον «Ματία τον Πρώτο» της Άλκης Ζέη,  παρουσιάζει την παράσταση μουσικού θεάτρου για μικρούς και μεγάλους «Το κορίτσι που επιμένει», ένα πρωτότυπο παραμύθι σε κείμενα, στίχους και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και μουσική σύνθεση του Διονύση Μπάστα.

Πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη ζωντανό τραγούδι, μουσική και πολύ χιούμορ. Χρησιμοποιούνται τεχνικές σωματικού θεάτρου με καταιγιστικές εναλλαγές ρόλων, μουσικού θεάτρου με στοιχεία όπερας, ακόμα και κουκλοθέατρου με ειδικά κατασκευασμένες κούκλες και σκηνικά αντικείμενα.

Βασισμένη στη δύναμη της Ελληνικής Μυθολογίας διδάσκει σε μικρούς και υπενθυμίζει σε μεγάλους, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, την αξία της τόλμης και της προσπάθειας.

Λίγα λόγια για το έργο:
Μια φορά κι ένα καιρό, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι μεγάλωναν μαζί και, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αγαπιούνται και παντρεύονται και είναι έτοιμοι να ζήσουν για πάντα… αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Όμως, στα παραμύθια, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Πάνω στην κορύφωση της ευτυχίας τους, τη μέρα του γάμου τους, ο θεός του Κάτω Κόσμου, ο Πλούτωνας, κλέβει το αγόρι. Η λύπη του κοριτσιού είναι τόσο μεγάλη που οι υπόλοιποι θεοί συγκινούνται και αποφασίζουν να το βοηθήσουν να φέρει πίσω τον αγαπημένο της.

Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, στο οποίο, το κορίτσι μας, θα αντιμετωπίσει τα εμπόδια και τους κωμικούς χαρακτήρες του Κάτω Κόσμου σε μια σειρά από αστεία επεισόδια γεμάτα μουσική και τραγούδι. Πείθει τον απρόθυμο Βαρκάρη, παίρνει με το μέρος της τον τρικέφαλο Κέρβερο και κερδίζει τη συμπάθεια της ευαίσθητης Περσεφόνης, πριν βγει τελικά νικήτρια στη μεγάλη αναμέτρησή της με τον ίδιο τον Πλούτωνα.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο – Στίχοι – Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Μουσική σύνθεση: Διονύσης Μπάστας
Σκηνικά αντικείμενα – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Κινησιολογία: Σπύρος Κουβαράς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου
Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Γιαννακούλιας
Ηχογραφήσεις: NoiseBox Studio
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν και τραγουδούν: Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Πάολα Καλλιγά, Βασίλης Ασημακόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης

Για παιδιά άνω των 6 ετών

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 11:00, από 7 Οκτωβρίου. Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση 6 ευρώ (παιδικό), 8 ευρώ (ενήλικες), στο ταμείο την ημέρα της παράσταση 8 ευρώ (παιδικό), 10 ευρώ (ενήλικες). Πρωινές προγραμματισμένες παραστάσεις για μαθητές και μαθήτριες με γενική είσοδο 6 ευρώ. Οργάνωση Σχολικών Παραστάσεων: Τζίφας Χρήστος (6970282888), Χρυσού Έφη (6972284350)

«Ριχάρδος Β’ – Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Η παράσταση «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του Σαιξπηρικού «Ριχάρδος Β’». Ξεκινά, δε, από το τέλος: Ο Ριχάρδος έχει χάσει το θρόνο του από τον αντίπαλό του τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος πια, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ώσπου ένας απροσδόκητος επισκέπτης εμφανίζεται στο παράθυρο της φυλακής, βγάζοντάς τον από τον λήθαργο. Ισχυρίζεται πως είναι ο πρώην σταβλίτης του και γίνεται η αφορμή ώστε ο έκπτωτος βασιλιάς να ζήσει ξανά νοερά το ένδοξο παρελθόν του και ν’ αναλογιστεί το ζοφερό παρόν του.

Φωνές από το παρελθόν αρχίζουν να ζωντανεύουν στη συνείδησή του. Ψευδαισθήσεις πλημμυρίζουν τον μικρόκοσμο της φυλακής του. Καθώς ο Ριχάρδος αναμετράται με τα αίτια του ξεπεσμού και της καθαίρεσής του, τον βλέπουμε να ταλαντεύεται μεταξύ παραληρήματος και διαύγειας, αμφιβολίας και αλαζονείας, χιούμορ και αυτολύπησης. Ο επισκέπτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια μυστηριώδη δύναμη, προτρέπει τον Ριχάρδο ν’ αντιμετωπίσει κατάματα τη θνητή αλλά και την ηθική του υπόσταση.

Πλέον, αναζητά απάντηση σε μια τελευταία-ίσως την πιο καθοριστική-ερώτηση: «Τώρα που τα έχασα όλα, ποιος είμαι;»

Και ενώ έχει χάσει τα πάντα και ο θάνατος πλησιάζει, ίσως τελικά μπορέσει να συναντήσει την ψυχή του.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Σκηνοθεσία-δραματουργία-σκηνογραφία: Marlene Kaminsky
Κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων: Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος 
Κοστούμια: Μαρία Σιαφάκα
Πρωτότυπη μουσική: Constantine
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής
Κινηματογράφηση trailer: Γιώργος Γεωργόπουλος – Multivision
Εκτέλεση παραγωγής: Πάνος Αγγελόπουλος
Δημόσιες σχέσεις: Βάσω Σωτηρίου-WeWill
Social media manager: Χριστίνα Αντωνοπούλου

Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Αλέξανδρος ΦΙλιππόπουλος
Φωνή της Βασίλισσας: Μάιρα Μηλολιδάκη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00, από 29 Σεπτεμβρίου έως 11 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων)

«Θα σε πάρει ο δρόμος», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Σάκη Σερέφα (επανάληψη – 3ος χρόνος)
Χώρος. Κουζίνα. Ως τόπος συνάντησης, συγκέντρωσης κι εστία αλλά κι ως βασικός χώρος μεταμορφώσεων και εξομολογήσεων.
Χρόνος. Δεν υπάρχει χρονική αναφορά, κάτι που έγινε στο παρελθόν ή συμβαίνει τώρα ή που ίσως να συμβεί στο μέλλον.
Πρόσωπα. Μία γυναίκα κι ένας άντρας συναντιούνται σε μία κουζίνα και μας εξομολογούνται. Ο καθένας τη δική του ιστορία.
Σχεδόν πάντα, επιθυμούμε να οργανώνουμε με τέτοιο τρόπο τις ζωές μας, ώστε το απρόοπτο και ξαφνικό να εκδηλώνεται όσο γίνεται πιο σπάνια.
Το μυστήριο όμως, η δυσκολία και η μαγεία της ζωής είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο ανατροπής, αναπόσπαστο τελικά κομμάτι της ανθρώπινης μοίρας.
Γιατί είμαστε άνθρωποι, άνθρωποι που μας παίρνει ο δρόμος.

10 μικρές ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε κατακούτελα ένα ζόρι.
Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν.
Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος.

Ο Σάκης Σερέφας είναι ποιητής και πεζογράφος. Το «Θα σε πάρει ο δρόμος»  συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με «Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα» της European Theatre Convention (2010).

Η παράσταση «Θα σε πάρει ο δρόμος» είναι η τρίτη σκηνοθετική δουλειά της Στέλλας Σερέφογλου.
Περισσότερες δουλειές της μπορείτε να δείτε στο https://vimeo.com/stellaserefoglou

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επεξεργασία: Στέλλα Σερέφογλου
Σκηνογραφία: Γιάννης Ξηντάρας, Στέλλα Σερέφογλου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Boudoir
Επιμέλεια κίνησης: Αναστάσης Καραχανίδης
Επιμέλεια μουσικής: Βαλάντης Τερζόπουλος
Διδασκαλία body music: Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη
Νοηματική γλώσσα (για την ιστορία 10): Μαριλένα Τζαννετάτου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαυρομάτης
Ηλεκτρολόγος: Στέλιος Πλασκοβίτης

Παίζουν: Λένα Γιάκα, Γιάννης Δρακόπουλος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη στις 21:00, από 28 Οκτωβρίου, για 8 παραστάσεις. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο),  10 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων)

«Αιώνες μακριά από την Αλάσκα» του Άκη Δήμου (2η Θέση στο 2ο Duet Yourself Festival)
Το θέατρο Άλφα.ιδέα παρουσιάζει το αριστούργημα του Άκη Δήμου, μετατρέποντας το φουαγιέ του θεάτρου σε ένα χώρο υποδοχής κάποιου ξενοδοχείου, για να δώσει τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν την ιστορία της Βιολέτας. Μια ζωή γεμάτη αυτοσαρκασμό, χιούμορ, απόγνωση, νοσταλγία, έρωτα και μοναξιά. Εκεί στην Αλάσκα.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο: Άκης Δήμου
Βιολέττα: Ρηνιώ Μπάλκου-Παπαδοπούλου, Ειρήνη Χόρτη
Μουσικός: Αλεξάν Σαριγιάν
Σκηνοθεσία: Πάνος Αποστολόπουλος, Αλεξάν Σαριγιάν
Μουσική επιμέλεια και σύνθεση: Αλεξάν Σαριγιάν
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 21:15, από 4 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (προπώληση), 10 ευρώ (ταμείο),  8 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων)

«Το σκάκι» της Ομάδας ByeBye (1η θέση στο 2ο Duet Yourself Festival)
Μια σκακιέρα και δύο παίχτες. Δύο παίχτες και μια σκακιέρα.
Κι ένας μουσικός. Και όχι μόνο μουσικός.
Και όλοι αυτοί να ερμηνεύουν πάνω από 30 ρόλους σε μια καταιγιστική και σαγηνευτική ιστορία. Σε ένα θεατρικό παιχνίδι βασισμένο σε δύο σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες και στη «Δίκη» του Κάφκα. Ένα θεατρικό παιχνίδι που ζωντανεύει πρόσωπα και καταστάσεις για να πει μια ιστορία

Με ένα ταχύτατο και γοητευτικό role playing η ομάδα ByeBye, που γοήτευσε την προηγούμενη χρονιά κοινό και κριτική επιτροπή και ομόφωνα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 2ο Duet Yourself Festival, χτίζει μια παράσταση που αποδεικνύει πως τη λογοτεχνία μπορούμε να τη συναντήσουμε και στην πραγματική ζωή. Και πως το τέλος αυτής μπορούμε να το φτιάξουμε όπως εμείς θέλουμε.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σύλληψη ιδέας/διασκευή και δημιουργία κειμένου: Ομάδα ByeBye ( Γιάννης Βασιλώττος, Βερόνικα Μπακόλα, Δημήτρης Μπούρας)
Σκηνοθεσία, Μουσική: Γιάννης Βασιλώττος

Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Βερόνικα Μπακόλα, Δημήτρης Μπούρας

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 21:00, από 14 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (προπώληση), 10 ευρώ (ταμείο), 8 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων)

«Δον Κιχώτης» του Μιχαήλ Θερβάντες (επανάληψη – 2ος χρόνος)
Πέντε ηθοποιοί, επηρεασμένοι από την ισπανική κουλτούρα, με όπλο την αθωότητα, τη σωματικότητα, τον λόγο, τη μουσική και τη φαντασία τους, άλλοτε ως ρόλοι και άλλοτε ως αφηγητές, μοιράζονται μαζί μας την ιστορία του ονειροπόλου ιδαλγού από τη Μάντσα.

Σε μια εποχή όπου όλα αναθεωρούνται και επανατοποθετούνται, οι κωμικοτραγικές φιγούρες του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Η πορεία του Δον Κιχώτη είναι η πορεία του ανθρώπου για την αναζήτηση της ψυχής του. Θυσιάζει το υλικό και το πρόσκαιρο, για το πνευματικό και το αιώνιο. Ρωτά ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, Ισπανός φιλόσοφος και συγγραφέας: «Τι κληροδότησε ο Δον Κιχώτης στον πολιτισμό;» «Τον δονκιχωτισμό», απαντά ο ίδιος. Έννοια στην οποία βασίστηκαν η ομάδα και ο σκηνοθέτης για να δημιουργήσουν αυτή την παράσταση.

Η παράσταση επιχορηγήθηκε για την θεατρική περίοδο 2017-2018 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση – Διασκευή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση – Ταξιάρχης Χάνος
Σκηνοθεσία: Ταξιάρχης Χάνος
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Στίχοι: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Ταξιάρχης Χάνος
Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Φουντουλίδου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βίντεο: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Σκίτσο: Αχιλλέας Μεσάικος
Body Music: Σωτηρία Ρουβολή
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 19:00, από 21 Ιανουαρίου, για 10 παραστάσεις.  Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό – άνω των 65, 5€ ανέργων-ατέλειες

«Όταν η Κάλλας συνάντησε την Μονρόε» της ομάδας Dots
Η Μαρία Κάλλας και η Μέριλιν Μονρόε είχαν συναντηθεί, στις 19 Μαΐου του 1962, στα γενέθλια του Τζον Κένεντυ στο Madisson Square Garden της Νέας Υόρκης. Λίγα γνωρίζουμε για το τι κουβέντες αντάλλαξαν, εάν αντάλλαξαν, οι δυο τους εκείνο το βράδυ. Τι θα μπορούσαν να είχαν πει δυο γυναίκες φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετες;

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι παραπάνω ερωτήσεις με τη συνάντηση αυτών των δυο;
Η συνέχεια … στο μπαρ του Άλφα.Ιδέα, τον Γενάρη του 2019.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Συγγραφή Κειμένου: Ομάδα Dots
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Παίζουν: Σταματοπούλου Δανάη, Τζελέπη Αναστασία.Έρχεται τον Ιανουάριο.

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (προπώληση), 10 ευρώ (ταμείο),  8 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων)

«Μη και δεν» με τους USURUM
«θέλω να βγαίνει ο ήλιος, φως να μπαίνει απ’ τις ρωγμές
να πνίγουμε τον πόνο που όλο προσκυνάει το χτες
να σπάσουν οι βιτρίνες που φυλάν τα σώματα
και να τολμώ ό,τι θέλω, όχι το ‘πα, μα δεν το ‘κανα»

Αμέσως μετά τη κυκλοφορία του νέου δίσκου τους με τίτλο «Μη και δεν» και τη συνεργασία τους στο δίσκο αυτό με το Φοίβο Δεληβοριά, οι USURUM έρχονται στο φουαγιέ του Άλφα.Ιδέα για 4 μοναδικές συναυλίες.

Με τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο, καθώς και με όλα τα τραγούδια από τον τελευταίο τους δίσκο,  σας καλούν σε ένα μοναδικό μουσικό χειμερινό ταξίδι, γεμάτο μουσικές τραγούδια και μελοποιημένα ποιήματα.

Μια μπάντα με συλλογικό χαρακτήρα, με το όνομα της να γεννιέται από το τραγούδι του Νικόλα Άσιμου , με διασκευές, με τραγούδια που αγάπησε, έρχεται να μετατρέψει το φουαγιέ του θεάτρου Άλφα.Ιδέα σε μια υπέροχη μουσική σκηνή.

Με συνοδοιπόρους τον Καβάφη, το Λαπαθιώτη, τον Χριστιανόπουλο και τα λόγια πολλών άλλων ποιητών και με την χαρακτηριστική πολυφωνική τους αυτοσχεδιαστική διάθεση, μας παρασέρνουν στο πιο ιδιαίτερο μουσικό Live του Άλφα.Ιδέα για φέτος.

«…μάταιος κόσμος, μέσα του περνάμε
θα πω φοβάμαι, θα πεις νικάμε»

Οι USURUM είναι οι:
Κοσμάς Λαμπίδης (φωνή, νέι)
Σταύρος Ρουμελιώτης (ακουστική Κιθάρα, φωνή)
Νίκος Αντωνόπουλος (κλασική κιθάρα, πλήκτρα, φωνή)
Γιώργος Σταυρίδης (κρουστά)
Γιάννης Παπαδούλης (κρουστά)
Λάμπρος Παπανικολάου (κοντραμπάσο)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτες 7, 14, 21 και 28 Φεβρουαρίου στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ με κρασί ή μπύρα. Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 5238742, viva.gr

3o Duet yourself festival  Φεστιβάλ Θεατρικών Ντουέτων
Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή και του 2ου Duet Yourself Festival τον περασμένο χρόνο στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα, το διαγωνιστικό φεστιβάλ ντουέτων επιστρέφει τον Απρίλιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Αυτή τη φορά προστίθεται ένας ακόμα κριτής που θα καθορίσει δυναμικά το τελικό αποτέλεσμα. Οι θεατές μαζί με τη κριτική επιτροπή του θεάτρου μας θα είναι αυτή που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της δουλειάς τους, διάρκειας από 15 μέχρι 30 λεπτά.

Το ντουέτο που θα διακριθεί θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εκδοχή του θεατρικού ή του θεατροποιημένου λογοτεχνικού έργου που παρουσίασε, η οποία θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο και θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα, την προσεχή χειμερινή σεζόν 2019-2020.

Δηλώστε συμμετοχή στο mail: alfaideasem@gmail.com

Σεμινάρια

Σεμινάριο 1
Νήσος Κέρκυρα. Μια θεατρική Καταγραφή
Πρακτικό σεμινάριο documentary theater και σωματικού θεάτρου από τον Κώστα Γάκη.

Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 06 Οκτωβρίου
Συναντήσεις: κάθε Σάββατο 10:00-13:00
Διάρκεια: Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

Σεμινάριο 2
Για ένα Θέατρο του Ήχου
Δημιουργικό σεμινάριο μουσικού θεάτρου και σωματικών κρουστών «Πάνω σε ένα λατινοαμερικάνικο κείμενο» από τον Κώστα Γάκη και τη Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη

Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 06 Οκτωβρίου
Συναντήσεις: κάθε Σάββατο 13:00-16:00
Διάρκεια: Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

Σεμινάριο 3
Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού (open level) με τη Νάντια Παλαιολόγου

Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 06 Οκτωβρίου
Συναντήσεις: κάθε Σάββατο 16:00 – 18:30
Διάρκεια: Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019

Σεμινάριο 4
«Φανταστικές σκάλες για αληθινά ρόδα»
Πρακτικό σεμινάριο που βασίζεται στο σύστημα Στανισλάφσκι, με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και την Άρτεμη Γρύμπλα.

Έναρξη: Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018
Συναντήσεις: κάθε Κυριακή 13:30 -17:00
Διάρκεια: Νοέμβριος 2018 – Ιούνιος 2019,

Το κόστος κάθε σεμιναρίου είναι 50 ευρώ το μήνα.

Θέατρο Άλφα.Ιδέα, Πατησίων 37, Αθήνα, τηλ. 210 5238742, theater.alfaidea@gmail.com


σχετικα αρθρα