ΘΕΑΤΡΟ

«Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» στο Εθνικό Θέατρο

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2018, 20:01 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2018, 14:24
Facebook Twitter Whatsapp

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα με πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Αγγελάκα

Τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες λιποτακτούν από το Δυτικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Ανάμεσά τους, ο Γιόχαν Φάτσερ, πρόσωπο με ιδιαίτερα εγωιστική συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας. Οι λιποτάκτες κρύβονται στην πόλη Μιλχάιμ και καταποντίζονται καθώς ο ευρηματικός ατομικιστής Γιόχαν Φάτσερ, με την ανεύθυνη συμπεριφορά του, τινάζει την ομάδα, το μικρό «κολλεκτίφ», στον αέρα.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε το έργο μεταξύ 1926 και 1931 αφήνοντάς το ημιτελές, αποσπασματικό, ανοιχτό.  Περιλαμβάνει σκηνές, σημειώσεις, χορικά, λυρικά κομμάτια και κείμενα φιλοσοφικού περιεχομένου. Είναι ένα «λατομείο» ιδεών και μορφών που προσφέρεται για διασκευές, πολιτικό στοχασμό και σκηνικούς πειραματισμούς.Ένα έργο που εξασφαλίζει τη θέση του στο πεδίο του σύγχρονου πειραματισμού για τη θεατρική εμπειρία σε κάθε της έκφανση, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ελένη Βαροπούλου που υπογράφει τη μετάφραση. 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σίμος Κακάλας απαντά στην πρόκληση του μπρεχτικού κειμένου με μια παράσταση που αποδεικνύει ότι οι καινοτόμες ιδέες του γερμανού δραματουργού παραμένουν αφετηρία προς γόνιμες αναζητήσεις. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας στην πρώτη του συνεργασία με τον Σίμο Κακάλα και το Εθνικό Θέατρο.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση - Διασκευή: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Σκηνικά - Κοστούμια: Kenny MacLellan
Μουσική- ελεύθερη απόδοση στίχων (πάνω στη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου): Γιάννης Αγγελάκας
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Επιμέλεια Ήχου: Coti Κ.
Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Καλακίδης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Νίκος Γιαλελής, Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Μάνος Πετράκης, Φελίς Τόπη

Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ

Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ, Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σκηνή -1 (κτίριο Rex), Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ. 210 3305074, 210 7234567. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00 και Κυριακή 20:00, από 30 Νοεμβρίου. Γενική είσοδος: 13€, 10€ νεανικό φοιτητικό και 5€ για ανέργους. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Εθνικού, στο www.ticketservices.gr και στο tickets.public.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr