current views are: 32

19 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση11:07

Η Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ στο Rex

Ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας αναβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου σε σκηνοθεσία της ταλαντούχου Ελένης Ευθυμίου

Δημοσίευση 11:07’

Ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας αναβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου σε σκηνοθεσία της ταλαντούχου Ελένης Ευθυμίου

Ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας αναβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου σε σκηνοθεσία της ταλαντούχου Ελένης Ευθυμίου

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης δραματουργίας, η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες στο θέατρο Rex στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Έργο «αντίστασης», γραμμένο το 1942, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας, η «Αντιγόνη» δανείζεται τον μύθο των Λαβδακιδών για να μιλήσει για την πάλη του ατόμου απέναντι σε ένα αυταρχικό κράτος, για την ομορφιά ως αντίδοτο στη σήψη και στην παρακμή.

img 8640 kiki papadopoulou

Δυο λόγια για την υπόθεση:

Σε μια πόλη –ναυάγιο όπου η μυρωδιά του πτώματος του Πολυνείκη χρησιμοποιείται ως μέσο σωφρονισμού των πολιτών, όπου οι νεκροί είναι εναλλάξιμοι, όπου «αλήθεια είναι αυτό που δεν λέμε», ο Κρέων έρχεται ως σωτήρας, λέει «ναι» στην εξουσία και ως ταπεινός εργάτης της «διοικεί ανθρώπους». Η Αντιγόνη, παιδί κι αυτή μιας άρρωστης κοινωνίας, με το ένστικτο της νιότης, αντιστέκεται, θάβει τον νεκρό αδελφό της, λέει «όχι» στην «ακριβή, τη βρομερή ελπίδα» που επικαλείται η εξουσία. Στο τέλος, πλάι σε έναν Φρουρό, που έχει ακυρώσει όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του, κλονίζεται, δεν ξέρει πια γιατί πεθαίνει… Ο αμετανόητος Κρέων θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνία της πολιτείας, οι Φρουροί θα συνεχίσουν να πίνουν και να παίζουν χαρτιά. Ένα σύγχρονο γηροκομείο, μια κοινωνία που περιμένει να πεθάνει, ένα τραγουδάκι που υμνεί τον ήρωα Ετεοκλή και η φωνή της Αντιγόνης που αντηχεί αέναα μέσα από την αιωνιότητα, φωτίζοντας κάθε φορά νέες όψεις του τραγικού.

Το έργο του Ανούιγ, μια από τις διαχρονικά μεγαλύτερες επιτυχίες του γαλλικού θεάτρου, έχει γνωρίσει πολλά ανεβάσματα στη χώρα μας. Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή του ήταν αυτή που απολαύσαμε από την Κομεντί Φρανσέζ πριν από ελάχιστα χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η φετινή παράσταση έχει την τύχη να υπηρετείται από μερικούς εξαιρετικούς ηθοποιούς -τον Φαίδωνα Καστρή, την Ανέζα Παπαδοπούλου, τον Στέλιο Μάινα κ.ά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Ευθυμίου την οποία γνωρίσαμε μέσα από το  «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία, Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Ενδυματολόγος: Ηλένια Δουλαδίρη
Β’ Ενδυματολόγος: Μαίρη Μαρμαρινού
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Ενορχηστρώσεις – ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Βιτόρια Κωτσάλου, Κική Μπάκα
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Βοηθοί σκηνογράφου: Διδώ Γκόγκου, Παναγιώτης Λαμπής
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου
Εκτέλεση Παραγωγής: Purple Group
Δ/νση παραγωγής: Αγγελική Στώμη
Οργάνωση Παραγωγής: Ντένια Σαφαρή

img 8479 kiki papadopoulou

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):

Χορός: Φαίδων Καστρής
Αντιγόνη: Βασιλική Τρουφάκου
Τροφός: Ανέζα Παπαδοπούλου
Ισμήνη: Ιωάννα Μαυρέ
Αίμων: Γιώργος Φριντζήλας
Κρέων: Στέλιος Μάινας
Υπηρέτης Κρέοντα: Ερρίκος Μηλιάρης
Φρουρός: Νίκος Ντάλας
Β’ Φρουρός – Αγγελιαφόρος: Ερρίκος Λίτσης
Ευριδίκη: Μαίρη Λιαμή

Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ, Θέατρο Ρεξ (Σκηνή Κοτοπούλη), Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Ιουλίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: ​Ζώνη Α 20€, Ζώνη Β 15€ & 10€ (Φοιτητικό), Ζώνη Γ 10€ & 5€ (Φοιτητικό & Άνεργοι), 5€ (Περ. Ορατότητας & A.μεΑ.)

img 8265 kiki papadopoulou

 


σχετικα αρθρα