ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ

Μύκονοοοοοοοος!

του Χρήστου Ξανθάκη - Δημοσίευση 24 Αυγούστου 2015, 13:08 / Ανανεώθηκε 24 Αυγούστου 2015, 13:08
Μύκονοοοοοοοος!
Facebook Twitter Whatsapp

Δίχως την αρωγή του κράτους δεν κουνιέται τίποτα. Ακόμη και στο νησί των ανέμων…

Δίχως την αρωγή του κράτους δεν κουνιέται τίποτα. Ακόμη και στο νησί των ανέμων…

Δεν πα’ να προκηρύσσει εκλογές ο Τσίπρας. Δεν πα’ να φτιάχνει κόμμα ο Λαφαζάνης. Δεν πα’ να ξεκινάει αντάρτικο η Ζωή. Δεν πα’ να σκίζεται ο Μεϊμαράκης, μπας και συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στη ΝΔ. Δεν πα’ να βγάζει το ένα μετά το άλλο τα βαρυσήμαντα διαγγέλματα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν πα’ να εξαπολύει κεραυνούς η Φώφη. Δεν πα’ να καταγγέλλει ο Κουτσούμπας. Το silly season είναι ακόμη εδώ, είναι ακόμη ανάμεσά μας. Και εκφράζεται με μία και μοναδική λέξη: Μύκονοοοοοοοος!

Εξηγούμαι, για να αποφεύγουμε τις παρεξηγήσεις. Συνέντευξη στο «BHMAgazino” παραχώρησε χθες ο 33χρονος δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, όπου μίλησε «για το οικονομικό θαύμα του νησιού». Μπλα, μπλα, μπλα επίπεδο, μπλα, μπλα, μπλα φιλότιμο που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος στα ωραία του. Μαζί με «σύμβολο κοσμοπολιτισμού, ομορφιάς, φιλοξενίας και ποιοτικών υπηρεσιών», με «επαγγελματισμός των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού», με «προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παράδοση παντρεύοντάς την με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει το παρόν του νησιού», όλα όσα τέλος πάντων περιμένει κανείς να πει ο εκάστοτε δήμαρχος.

Boring, absolutely boring που θα έλεγαν και οι επισκέπτες της Μυκόνου, ώσπου φτάνεις στην ερώτηση κλειδί: «Το νησί υποδέχεται περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Υπάρχει χώρος για νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα;» Κι αφού απαντήσει κάτι τετριμμένα και κλισέ ο κύριος δήμαρχος λέει και την μεγάλη την παρόλα. Την κουβέντα που άμα δεν την πει ο Έλληνας θα του πέσει το νεφρί και θα του κατέβει η πίεση: Τι κάνει το κράτος; Για την ακρίβεια και με δικά του λόγια: «Με την αρωγή του κράτους το νησί πρέπει να αποκτήσει και τις υποδομές ώστε να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα.»

Και κάθομαι τώρα εγώ με το φτωχό μου το μυαλό και σκέφτομαι: Αφού έχει 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο το νησί, δεν θα προκύπτει από έκαστο εξ αυτών ένα έσοδο 20 ευρώ για τον δήμο; Δεν μπορεί να μην προκύπτει, αφού στη Μύκονο (συγγνώμη στη Μύκονοοοοοοοο) όλοι κόβουν αποδείξεις και όλοι αποδίδουν τα δημοτικά τέλη. Έτσι δεν είναι ρε παιδιά, αυτό δεν επιβάλλει ο «επαγγελματισμός των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού»; Άρα προκύπτει ένα έσοδο κανά σαραντάρι μύρια για τον τον Δήμο. Βγάλε κανά ταληράκι για μισθοδοσίες, φώτα, νερά, τηλέφωνα, δώρα και overheads, βγάλε κι άλλο ένα ταληράκι για το yolo και τι μας μένει; Τριάντα μύρια ευρώ. Και με αυτό το τριαντάρι στο χέρι, η Μύκονοοοοοοοος χρειάζεται την αρωγή του κράτους;

Αλλά πρώτα βγαίνει η ψυχή και ύστερα το χούι. Πρώτα θα αποδημήσουν εις Κύριον ο ‘Ελλην και η Ελληνίς, πρώτα θα συναντηθούν με τον Άγιο Πέτρο, και ύστερα θα βγάλουν το κράτος από το κεφάλι τους. Αυτό ακριβώς το κράτος που πρέπει να μικρύνει, να ελαχιστοποιηθεί, να εξαφανιστεί, γιατί όχι, εκτός κι αν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα δικά μας τα συμφέροντα, τις δικές μας τις δουλίτσες. Στην περίπτωση αυτή, οφείλει να σταθεί στο ύψος του και να προσφέρει την αρωγή του στους αναξιοπαθούντες. Και στις ξαπλώστρες της Μυκόνου, αναμφιβόλως, που αγκομαχάνε και ιδροκοπάνε στον καλό αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι δίχως την αρωγή της πολιτείας, μπορεί του χρόνου η τιμή τους να διολισθήσει από τα 70 στα 65 ευρώ. Και τότε; Ποιος θα στηρίξει τον επαγγελματισμό και τη φιλοτιμία του Μυκονιάτη;