ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

Η ασφάλεια είναι βασική αποστολή του κράτους

του Χρίστου Δήμα - Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2017, 17:48 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2017, 17:59
Η ασφάλεια είναι βασική αποστολή του κράτους
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους, για τους οποίους οι άνθρωποι δημιούργησαν κράτη, αντί να ζουν μόνοι και απομονωμένοι, ήταν προκειμένου να καταπολεμήσουν το αίσθημα ανασφάλειας που τους διακατείχε.

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους, για τους οποίους οι άνθρωποι δημιούργησαν κράτη, αντί να ζουν μόνοι και απομονωμένοι, ήταν προκειμένου να καταπολεμήσουν το αίσθημα ανασφάλειας που τους διακατείχε. Στόχος τους ήταν να ζήσουν σε μια κοινότητα που να διαπνέεται από τάξη, ώστε να προστατεύεται από τη βία η ζωή και η περιουσία τους, μια προϋπόθεση αναγκαία τόσο για την πολιτική, όσο και για την οικονομική ανάπτυξη. Κάθε αποτυχία συνεπώς του κράτους να πείσει τους πολίτες ότι είναι ασφαλείς στον τόπο που έχουν επιλέξει να ζήσουν και να τους αφήσει απερίσπαστους να απολαύσουν τα αγαθά των κόπων τους, συνιστά χωρίς περιστροφές μια αποτυχία της αποστολής του.

Εδώ και οκτώ χρόνια, ζούμε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην οικονομία της χώρας. Θα περίμενε κανείς όμως, πως με δεδομένα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, η κεντρική Πολιτεία θα έδινε περισσότερη έμφαση σε άλλους τομείς της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια. Μάταια. Μετά τη σημαντική προσπάθεια που έγινε την περίοδο 2012-2014 για μείωση της παραβατικότητας μέσα από στοχευμένες ενέργειες ανά περιοχή, σήμερα η Κυβέρνηση έρχεται για ακόμα μία φορά μετά από μια τραγωδία, να κάνει επιφανειακή διαχείριση ενός προβλήματος. Όμως πρέπει να χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους προκειμένου να δώσουμε σημασία στο Μενίδι, σε περιοχές της Κορινθίας ή της υπόλοιπης χώρας, όπου οι κάτοικοι νιώθουν απροστάτευτοι έναντι της εγκληματικότητας; Η ερώτηση ασφαλώς και είναι ρητορική, ωστόσο οι ευθύνες ξεκάθαρες.

Από τη μία έχουμε Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους και με κόπο δημιουργούν την περιουσία τους και από την άλλη μια Πολιτεία που τους αντιμετωπίζει σαν κατοίκους δεύτερης κατηγορίας, επιλέγοντας να επιτρέπει θύλακες ανομίας καθώς σύμφωνα με τη δική της θεωρία, το πρόβλημα έτσι εκτονώνεται εκεί και δε μεταφέρεται σε άλλες περιοχές. Έτσι στην πραγματικότητα, η Αστυνομία λαμβάνει εντολές να ακολουθεί ένα παθητικό ρόλο και τα «άβατα» στην αστυνόμευση που επιτρέπει ο κ. Τόσκας, λειτουργούν ως ορμητήρια παραβατικότητας στις γύρω περιοχές, κάτι που στην Κόρινθο ζούμε δυστυχώς έντονα τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι ληστείες, οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι αφαιρέσεις φρεατίων, καλωδίων και άλλων υλικών καθώς και οι κλοπές σε αγροτικές καλλιέργειες έχουν γίνει εφιάλτης για τους κατοίκους. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες του συνόλου του προσωπικού της Αστυνομίας, στο πλαίσιο των εντολών που ακολουθεί, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών αυξάνεται μέρα με την μέρα. Επιπλέον, αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν περιοχές όπως η Κορινθία, με σημαντικό αριθμό παραθεριστικών κατοικιών, αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα δημιουργεί και προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη.

Πέρα από τις υπόλοιπες εστίες παραβατικότητας, το περιστατικό στο Μενίδι, ξύπνησε ενστικτώδη αντανακλαστικά και στην Κορινθία. Το ζήτημα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε καταυλισμούς Ρομά που είναι δυσπρόσιτοι στην αστυνόμευση, απασχολεί έντονα ένα νομό που γειτνιάζει με την Αττική και συχνά υφίσταται τη μεταφερόμενη εγκληματικότητα. Προφανώς, η αντιμετώπιση του είναι σύνθετη και απαιτεί πολυμερείς δράσεις, το σύγχρονο κράτος όμως δε μπορεί να μένει πια μόνο σε διαπιστώσεις. Η φύλαξη και η αστυνόμευση αστικών περιοχών και η προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους, είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους, που ακόμα και αν δεν έχει λύσεις, μπορεί να αντλήσει από τη διεθνή πρακτική.

Η αντίδραση της Κυβέρνησης στο θέμα, είναι βαθιά προβληματική. Η εκ των υστέρων ανάληψη προληπτικών και όχι κατασταλτικών μέτρων, αλλά κυρίως το ότι οι δράσεις επικεντρώνονται μόνο σε μία περιοχή, τη στιγμή που το πρόβλημα υπάρχει σε πολλές πόλεις της χώρας, δείχνει απροθυμία για δραστικές λύσεις. Δυστυχώς η συμπεριφορά της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στέλνει λάθος μηνύματα στην εγκληματικότητα και εξοργίζει τους πολίτες που ανησυχούν για την ασφάλεια τους. Πολύ πρόσφατα και ακριβώς πριν την τραγωδία στο Μενίδι, στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού έφτασε μια επιστολή 22 φορέων της Κορινθίας, με την οποία του εκφράζουμε την αγωνία μας για την ελλιπή αστυνόμευση στο νομό και του ζητάμε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου οι κάτοικοι να νιώσουν ξανά ασφαλείς στον τόπο τους. Ελπίζουμε να μην την αγνοήσει. Δε χρειάζεται κάθε φορά να συμβαίνει πρώτα μια τραγωδία για να σκύψουμε εκ των υστέρων πάνω στο πρόβλημα.

*Ο κ. Χρίστος Δήμας είναι βουλευτής Κορινθίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ