current views are: 1

6 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση11:23

Φυσικό μαστό με μικροχειρουργική αποκτούν οι γυναίκες με ολική μαστεκτομή

Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, αποκτούν εκ νέου οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί  -λόγω καρκίνου- σε ολική  μαστεκτομή, χάρη στη μικροχειρουργική!

Δημοσίευση 11:23’
αρθρο-newpost

Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, αποκτούν εκ νέου οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί  -λόγω καρκίνου- σε ολική  μαστεκτομή, χάρη στη μικροχειρουργική!

Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, αποκτούν εκ νέου οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί  -λόγω καρκίνου- σε ολική  μαστεκτομή, χάρη στη μικροχειρουργική!
Τα θεαματικά αποτελέσματα, των μικροχειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης μαστού, παρουσιάστηκαν στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής στο Σαντιάγκο της Χιλής (17th IPRAS WORLD CONGRESS- SANTIAGO 2013) και απέσπασαν τον θαυμασμό της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Κι αυτό γιατί ο νέος μαστός της γυναίκας προσεγγίζει αυτόν που της είχε αφαιρεθεί λόγω του καρκίνου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε (24 Φεβρουαρίου -1 Μαρτίου 2013)  με την συμμετοχή πλαστικών χειρουργών επανορθωτικής μικροχειρουργικής από 105 χώρες.

«Πράγματι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς ο νέος μαστός δημιουργείται από  ιστό της γυναίκας, που λαμβάνεται από την κοιλιά, το μηρό  η τον γλουτό της. Το αποτέλεσμα δείχνει σαν μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός ενώ η γυναίκα τον αισθάνεται σαν μαστό» τονίζει ο Πλαστικός Χειρουργός του  Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Δρ Ανδρέας Γραββάνης, MD, PhD, FEBOPRAS.

Σύμφωνα με τον Δρ Ανδρέα Γραββάνη, ο πλαστικός χειρουργός με ειδική εμπειρία στην Επανορθωτική Μικροχειρουργική, αρχικά  επιλέγει και ενημερώνει την γυναίκα ποιό σημείο (κοιλιά, μηρός, γλουτός) είναι το πιο κατάλληλο ως κρημνός- μόσχευμα (ιστός – δέρμα και λίπος μαζί με τα αγγεία του) για την αποκατάσταση.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συστηματικά στην Πλαστική Κλινική του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».
«Πρώτη επιλογή στην δική μας κλινική αποτελεί ο ελεύθερος διατιτραίνων κρημνός, της εν τω βάθει κάτω επιγάστριας αρτηρίας (DIEP flap) που αποτελείται από δέρμα και λίπος της κατώτερης κοιλιάς. Κατ’ουσίαν αντιστοιχεί στο τμήμα της κοιλιάς που αφαιρείται σε μια αισθητική κοιλιοπλαστική» τονίζει ο Δρ. Γραββάνης.

Ο ελεύθερος κρημνός-μόσχευμα (ο ιστός και τα αγγεία) τοποθετούνται στη λήπτρια περιοχή του θώρακα και επαναιματώνονται- ο πλαστικός χειρουργός ενώνει  τα μικρά διατιτραίνωντα αγγεία, με αγγεία του θώρακα -με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Έτσι η γυναίκα αποκτά εκ νέου φυσικό μαστό χωρίς ενθέματα σιλικόνης και με μηδαμινή νοσηρότητα.
Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης διαρκεί 6 με 8 ώρες, η νοσηλεία 4-5 ημέρες και η πλήρη αποκατάστασης 4-6 εβδομάδες.

Ο Δρ Γραββάνης και η ομάδα του έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αποκαταστάσεις καθώς έχει μεγάλη εμπειρία  όσον αφορά τον κρημνό DIEP.

Μάλιστα ο 
Έλληνας πλαστικός χειρουργός έχει συμβάλλει στην διεθνή βιβλιογραφία όσον αναφορά τον κρημνό DIEP και την μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού. Συγκεκριμένα:

Ø Στη χειρουργική τεχνική

Ø Στη μείωση της νοσηρότητας από την δότρια περιοχή

Ø Στη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος

«Στο δικό μας νοσοκομείο πριν αποφασίσουμε για την αποκατάσταση υποβάλλουμε την γυναίκα σε όλες τις σύγχρονες προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις (Αξονική αγγειογραφία, υπερηχοτομογραφία, τρισδιάστατη απεικόνιση του ανακατασκευασμένου μαστού) για να έχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα» αναφέρει ο Δρ Γραββάνης.
Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται συνήθως σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιώντας τοπικό κρημνό (C-V flap, star flap) από τον ανακατασκευασμένο μαστό, ενώ η θηλή αποκαθίσταται με τατουάζ δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα .

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ ΤΟ 2011
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής το  σύμβολο ομορφιάς και θηλυκότητας της γυναίκας βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο του καρκίνου. Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων ο καρκίνος του στήθους πλήττει το 12% στο γενικό πληθυσμό των γυναικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες χιλιάδες μαστεκτομές.

Σήμερα, μετά από τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας στην αποκατάσταση του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός έχει στην διάθεσή του ποικίλες τεχνικές και μεθόδους. Όμως, με βάση τα τελικά αποτελέσματα, μόνο η μικροχειρουργική διασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης, με διάρκεια στον χρόνο και μηδαμινή νοσηρότητα.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενημέρωσης κυρίως μέσω Ιντερνέτ, οι περισσότερες γυναίκες σε Αμερική και Ευρώπη επιλέγουν την αποκατάσταση του στήθους τους με μικροχειρουργική, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των άλλων τεχνικών  αποκατάστασης.

Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει την απόφαση των γυναικών είναι το γεγονός  ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του FDA, μία στις δυο γυναίκες δηλαδή το 50% αυτών που έχουν κάνει αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης, μετά τα πρώτα επτά χρόνια, αναγκάζονται να υποβληθούν σε νέα επέμβαση λόγω επιπλοκών της πρώτης.
Το 2011, σύμφωνα με στατιστικά από την American Society of Plastic Surgeons (ASPS), μόνο στην Αμερική είχαμε 96.277 αποκαταστάσεις μαστού .Απ αυτές περίπου 20.000  έγιναν με αυτόλογους ιστούς (κρημνό), ενώ από αυτές 10.000 ήταν οι μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις.   

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Μετά την αποκατάσταση με μικροχειρουργική  και κρημνό DIEP ο νέος μαστός έχει:

Ø Φυσικό σχήμα

Ø Η γυναίκα αισθάνεται το μόσχευμα σαν φυσικό μαστό

Ø Το μόσχευμα δείχνει  και συμπεριφέρεται σαν μαστό

Ø Δεν απαιτείται εμφύτευμα μαστού( σιλικόνης η άλλου είδους)

Ø Η αποκατάσταση έχει διάρκεια στο χρόνο

Ø Η γυναίκα έχει μόνο μια μικρή ουλή στην κατώτερη κοιλιά (ίδια με την ουλή της κοιλιοπλαστικής επέμβασης)
    


σχετικα αρθρα