ΥΓΕΙΑ

Έξαρση αφροδίσιων νοσημάτων στη Γερμανία

Δημοσίευση 29 Απριλίου 2013, 17:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έξαρση αφροδίσιων νοσημάτων στη Γερμανία
Facebook Twitter Whatsapp
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην Γερμανία έχουν μολυνθεί κατά την τελευταία δεκαετία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Γερμανοί δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από τη Δρέσδη.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην Γερμανία έχουν μολυνθεί κατά την τελευταία δεκαετία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Γερμανοί δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από τη Δρέσδη.
«Το ποσοστό των Γερμανών που προσβάλλονται από σύφιλη ετησίως έχει αυξηθεί κατά 22 %.Εκτός από τη σύφιλη, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν και τα περιστατικά μολύνσεων από γονόρροια, έρπη και τον ιό των κονδυλωμάτων» επισημαίνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ο πρόεδρος της Γερμανικής Δερματολογικής Εταιρείας (DDG), καθηγητής Ρούντολφ Στάντλερ. Σύμφωνα με τους γιατρούς η εξάπλωση των αφροδίσιων αυτών νοσημάτων οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο ότι πλέον οι ανθρωποι αρχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί από νωρίς. Έτσι καθώς μεγαλώνουν, αυξάνονται και οι πιθανότητες να προσβληθούν από αντίστοιχους ιούς.

«Με 100.000 περιστατικά ετησίως, τα χλαμύδια αποτελούν την πιο συχνή περίπτωση αφροδισιακών μολύνσεων στη Γερμανία» τονίζει ο Στάντλερ. Ετησίως καταγράφονται 80.000 νέα περιστατικά ασθενών με κονδυλώματα και έρπη, 16.000 με γονόρροια, 4.600 με σύφιλη και 3.000 με ιό HIV.

Την Τετάρτη ξεκινάει στην Δρέσδη το ετήσιο συνέδριο της DDG με τη συμμετοχή 3.000 δερματολόγων. Η αύξηση των αφροδισιακών νοσημάτων στην Γερμανία θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα του τετραήμερου συνεδρίου. Το συνέδριο αναμένεται να εστιάσει επίσης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος και των αλλεργιών.

Πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση

«Τα χλαμύδια παίζουν μεγάλο ρόλο στην υπογονιμότητα» τονίζει ο καθηγητής ιατρικής Στάντλερ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον γερμανό επιστήμονα, «το εμβόλιο κατά του ιού των κονδυλωμάτων (HPV) χρησιμοποιείται μόνο από το 30% των γυναικών στην Γερμανία». Την ίδια στιγμή, σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης ή στις ΗΠΑ το ποσοστό των γυναικών που κάνουν χρήση του ίδιου εμβολίου κυμαίνεται από 70-90%. Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός συστήνεται ως μία ασφαλής μέθοδος πρόληψης, μιας και οι συγκεκριμένες μολύνσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Σύμφωνα με τον Στάντλερ, ο ιός HIV θεωρείται σήμερα αντιμετωπίσιμος. Οι ιατρικές ανακαλύψεις στον τομέα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα αρκετές μέθοδοι πρόληψης αλλά και θεραπείας.
Η ενημέρωση στη Γερμανία ως προς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ανεπαρκής. «Χρειάζεται μία συνεχής πολιτική ενημέρωσης» υποστηρίζει ο Στάντλερ και προσθέτει: «Η στρατηγική αυτή δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στα σχολεία. Η σεξουαλική υγεία θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό θέμα στις συζητήσεις μεταξύ γιατρού και ασθενή. Κι αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέριμνα όχι μόνο των δερματολόγων αλλά επίσης και των γυναικολόγων, των ουρολόγων αλλά και των παθολόγων».

Πηγή: Deutsche Welle