current views are: 1

22 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση21:15

Αυξημένη χρήση αντικαταθλιπτικών βλέπει ο ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά έχει διπλασιαστεί, κυρίως στις πλούσιες χώρες.

Δημοσίευση 21:15’
αρθρο-newpost

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά έχει διπλασιαστεί, κυρίως στις πλούσιες χώρες.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά έχει διπλασιαστεί, κυρίως στις πλούσιες χώρες.

Κυκλοθυμία, πονοκέφαλοι και στομαχικές διαταραχές είναι μόνο μερικές από τις καταγεγραμμένες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών. Η μαζική συνταγογράφηση φαρμάκων κατά της κατάθλιψης, όπως οι λεγόμενοι αναστολείς της επαναπρόσληψης της ουσίας σεροτονίνης -η έλλειψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, κατάθλιψη- έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς σε κατάχρηση. Ο Ματίας Ζάιμπτ από το Σύλλογο Ατόμων με Ψυχιατρικό Ιστορικό αναφέρει ότι πολλοί ειδικοί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά σαν να πρόκειται για «Smarties». Η άποψη του κ. Ζάιμπτ για τη χρήση αντιτακαθλιπτικών συγκλίνει με τα πορίσματα της τελευταίας έκθεσης του Οργανισμού για την Οικονομική Ανάπτυξη και Συνεργασία για τη δημόσια υγεία (21.11). Σύμφωνα με την έκθεση, η συνταγογράφηση και κατανάλωση αντικαταθλιπτικών τα τελευταία δέκα χρόνια στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει διπλασιαστεί.

Ευρεία χρήση αντικαταθλιπτικών στην πλούσια Γερμανία

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη. Από αυτούς η πλειοψηφία προέρχεται από χώρες με σταθερή έως ισχυρή οικονομία. Πρώτη στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών τα τελευταία δέκα χρόνια είναι η Ισλανδία. Ακολουθούν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία και η Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισλανδία το 2008 σχεδόν το 30% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών έπαιρνε αντικαταθλιπτικά. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η χρήση αντικαταθλιπτικών και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Iσπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), κάτι που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σχετίζεται με την οικονομική κρίση κατά την περίοδο 2007-2011.
Αυτό, όμως, που σίγουρα εκπλήσσει είναι τα στοιχεία για την ευημερούσα Γερμανία. Κατά την ίδια περίοδο, και ενώ η Γερμανία δεν επηρεάστηκε παρά ελάχιστα από την κρίση, η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών παρουσιάζει και εκεί αύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με προηγούμενα έτη. Αν και το ποσοστό που αντιστοιχεί στην ημερήσια κατανάλωση αντικαταθλιπτικών ανά 1000 κατοίκους στη Γερμανία είναι μόλις 50 δόσεις ανά ημέρα, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (που ανέρχεται στις 56), παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Λίγες μελέτες με μη γενικεύσιμα αποτελέσματα

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες πάνω σε διάφορα είδη φαρμακευτικής αγωγής κατά της κατάθλιψης, πολλά νέα φάρμακα για ελαφρές κυρίως εκφάνσεις της ασθένειας επιφέρουν μεν θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς, λειτουργούν όμως ως ήπια ναρκωτικά. Ωστόσο, όπως αναφέρει μελέτη του επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine, μόλις το 1/3 των ερευνών πάνω στις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί ψυχίατροι εκτιμούν ότι τα ίδια αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να έχουν άλλη επίδραση και ιδιαίτερα διαφοροποιημένες παρενέργειες σε διαφορετικούς ασθενείς. Και όπως αναφέρει η γερμανίδα ψυχίατρος Κρίστα Ροτ-Σακενχάιμ: «Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα ασφαλές σύστημα πρόβλεψης της αντίδρασης του οργανισμού κάθε ασθενούς σε αυτά φάρματα».


σχετικα αρθρα