ΥΓΕΙΑ

Πέντε μορφές ιαματικής θεραπείας

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2014, 21:10 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2014, 21:18
Πέντε μορφές ιαματικής θεραπείας
Facebook Twitter Whatsapp

Από το είδος του ιαματικού φυσικού πόρου που χρησιμοποιούμε, παίρνει το όνομά της και η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή.

Του Kουσκούκη Κωνσταντίνου

Από το είδος του ιαματικού φυσικού πόρου που χρησιμοποιούμε, παίρνει το όνομά της και η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή.

Όταν, για παράδειγμα, κάνουμε χρήση ιαματικού νερού, αναφερόμαστε στην υδροθεραπεία. Η Υδροθεραπεία στηρίζεται στη χρήση του ιαματικού νερού, αξιοποιώντας τις φυσικές και χημικές ιδιότητές του, με στόχο την πρόληψη, διατήρηση ή βελτίωση της υγείας του ανθρώπου.

Είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους θεραπείας και οι δυνατότητες εφαρμογής της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών ενδείξεων. Τα αποτελέσματά της καθορίζονται από τη μορφή, τον τρόπο, τη διάρκεια και τη συχνότητα της θεραπείας. Η Υδροθεραπεία ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του ιαματικού νερού διακρίνεται σε δύο είδη.

Εσωτερική Υδροθεραπεία

Ποσιθεραπεία. Με τον όρο «φυσικό μεταλλικό νερό» ορίζεται το μικροβιολογικά υγιές νερό και χαρακτηρίζεται από την περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία και ανόργανα άλατα. Ποσιθεραπεία είναι η χρήση ιαματικού νερού με πόση για θεραπευτικούς σκοπούς, για παθήσεις γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος.

Εισπνοθεραπεία καλείται η θεραπευτική πράξη που βασίζεται στην επαφή ατμών και σταγονιδίων, που προέρχονται από το μεταλλικό νερό, με το βλεννογόνο τού αναπνευστικού συστήματος. Για την εφαρμογή της χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές, που μετατρέπουν το ιαματικό νερό σε σταγονίδια και το εκτοξεύουν με δύναμη στις αεροφόρους οδούς. Τα σταγονίδια, ανάλογα με το μέγεθός τους, καταλήγουν σε κάποια περιοχή του αναπνευστικού συστήματος.

Πλύσεις. Περιλαμβάνουν τις ρινικές, τις στοματικές και τις γυναικολογικές. Χρησιμοποιούνται ιαματικά νερά μικρής ή μέσης πίεσης, με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 37ο - 47ο Κελσίου και εφαρμόζονται καθημερινά για 5 - 15 λεπτά της ώρας.

Εξωτερική Υδροθεραπεία 

Η Λουτροθεραπεία πραγματοποιείται με την εμβύθιση ολόκληρου ή μέρους του σώματος σε ατομικό λουτήρα ή πισίνα με ιαματικό νερό. 

Ένας κύκλος θεραπείας διαρκεί συνήθως από 12 μέχρι και 20 ημέρες, με ένα λουτρό την ημέρα διάρκειας 15 έως 25 λεπτών της ώρας. 

Τα ιαματικά λουτρά ενδείκνυνται για τη θεραπεία δερματολογικών παθήσεων ισχύει χρόνιων ρευματικών παθήσεων και αρθροπαθειών, όπως και παθήσεων του νευρικού συστήματος, για ορισμένες περιφερειακές αγγειοπάθειες και για αποκατάσταση καταγμάτων και τραυμάτων.

Στη λουτροθεραπεία η ευεργετική δράση των ιχνοστοιχείων που περιέχονται σε αυτά, γίνονται καθώς αυτά περνάνε στο δέρμα, καθώς και από τις φυσικές ιδιότητες του μεταλλικού νερού, άνωση, οσμωτική πίεση, θερμοκρασία.

Πηλοθεραπεία είναι η εφαρμογή του πηλού ή της λάσπης, που έχει «ωριμάσει», σε πάσχοντα σημεία του σώματος, για τη θεραπεία παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και για δερματολογικές ή γυναικολογικές παθήσεις. 

Η βαθιά δράση τής λάσπης αποδίδεται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες 40ο - 48ο Κελσίου, επειδή τα ιόντα του θείου και του ραδονίου απορροφώνται ευκολότερα με αυτό τον τρόπο. 

Σπηλαιοθεραπεία είναι η θεραπευτική αγωγή, μέσω εφίδρωσης, που πραγματοποιείται σε φυσικές ή και τεχνητές κοιλότητες - σπήλαια, λόγω των ειδικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν σ’ αυτά. Εκμεταλλευόμενη τις φυσικο-χημικές ιδιότητες, κυρίως της ατμόσφαιρας των σπηλαίων και των υπόγειων νερών τους, αποτελεί εναλλακτική θεραπευτική αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία χρόνιων βρογχοπνευμονικών παθήσεων με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στα πάσχοντα μικρά παιδιά, δερματικών νόσων αλλεργικής κυρίως αιτιολογίας καθώς και για την αναζωογόνηση ολόκληρου του οργανισμού. 
Αλατοθεραπεία είναι θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται σε τεχνητά διαμορφωμένα σπήλαια και αποβλέπει στην είσοδο ιχνοστοιχείων στον οργανισμό από το δέρμα ή τους πνεύμονες με την εισπνοή. 

Κλιματοθεραπεία  πρόκειται για αυτόνομη θεραπευτική αγωγή μέσω της οποίας επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του οργανισμού, με την έκθεσή του στις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Σήμερα έχει ενσωματωθεί ως κοινωνική δράση σε θερμαλιστικά κέντρα. 

Θαλασσοθεραπεία, η σημασία της θάλασσας για τη φύση και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας είναι αναμφισβήτητη. Η θεραπευτική και καλλυντική δράση του θαλασσινού νερού είναι γνωστή από αιώνες, αφού περιέχει ζωτικά στοιχεία με βακτηριοστατικές ιδιότητες, καθώς και βιολογικά αποτελέσματα εξισορρόπησης και ρύθμισης του οργανισμού. Το θαλασσινό νερό, όμως, δεν είναι ωφέλιμο μόνο γι’ αυτούς που υποφέρουν, αλλά ακόμη περισσότερο για τους υγιείς, προφυλάσσοντάς τους από πολλές ασθένειες.

Η Αεροθεραπεία και η Ηλιοθεραπεία αποτελούν δύο μορφές της θαλασσοθεραπείας. Η αεροθεραπεία  αξιοποιεί την υψηλή περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε ανιόντα και θεωρείται ότι συμμετέχει σε θεμελιώδεις λειτουργίες τού οργανισμού, όπως η καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία.

Η δράση της ηλιοθεραπείας οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία UVA, UVB και στην υπέρυθρη. Η δράση αυτή είναι πιο έντονη κατά τις μεσημβρινές ώρες. Είναι εντούτοις και πιο επικίνδυνη, καθώς αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης εγκαύματος, καρκίνου του δέρματος, ακτινικών υπερκερατώσεων και φωτογήρανσης.

Η διάρκεια της έκθεσης αυξάνεται  σταδιακά και έχει σχέση με το φωτότυπο του δέρματος.

Η  αξιοποίηση  των  κέντρων  ιαματικού τουρισμού και θαλασσοθεραπείας επιβάλλεται σήμερα παρά ποτέ αφενός λόγω της αύξησης της ζήτησης όλων των μορφών ιαματικής θεραπείας ανά τον κόσμο και αφετέρου λόγω της ένταξης όλων των κέντρων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γεγονός το όποιον επιτρέπει την διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα με τα έξοδα καλυμμένα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των αντιστοίχων χωρών, σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα Νόμο για εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Απαραίτητη είναι η τήρηση προϋποθέσεων και προδιαγραφών για αδειοδότηση λειτουργίας, πιστοποίησης, κατηγοριοποίησης των κέντρων με αποφάσεις που τα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας επεξεργάζονται προς ολοκλήρωση του συνολικού πακέτου παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.

Οι “Πέντε μορφές Ιαματικής Θεραπείας” θα παρουσιαστούν από τον κ. Κουσκούκη στο 4th Therapy Planet Festival, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014. 

O κ. Κοσκούκης είναι Καθηγητής Δερματολογίας, Αντιπρύτανης, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, Πρόεδρις της Εταιρείας Εναλλακτικής Ιατρικής, π. Γεν. Γραμ. Υπουργείου Παιδείας