current views are: 3

9 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση22:02

Bιταμίνη C κατά του καρκίνου

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να εντείνουν την αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας, αλλά μόνο όταν χορηγούνται ενδοφλεβίως, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Δημοσίευση 22:02’
αρθρο-newpost

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να εντείνουν την αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας, αλλά μόνο όταν χορηγούνται ενδοφλεβίως, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να εντείνουν την αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας, αλλά μόνο όταν χορηγούνται ενδοφλεβίως, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

 Σε πειράματα που έκαναν στο εργαστήριο και σε μικρό αριθμό ασθενών, ανακάλυψαν πως όταν η βιταμίνη χορηγείται με ένεση, απορροφάται αποτελεσματικά από τον οργανισμό και συμβάλλει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων δίχως να βλάπτει τα υγιή.

 Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει γρήγορα την βιταμίνη C όταν αυτή λαμβάνεται από το στόμα.

 Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας που πραγματοποίησαν τη μελέτη, ζητούν να γίνουν μεγάλες κλινικές μελέτες για να επαληθευτούν τα ευρήματά τους.

 Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», έκαναν εγχύσεις της βιταμίνης σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα ωοθηκών, διαπιστώνοντας ότι είναι ευαίσθητα στην βιταμίνη.

 Στη συνέχεια, υπέβαλλαν στην ίδια αγωγή ποντίκια με καρκίνο ωοθηκών, τα οποία έκαναν και χημειοθεραπεία, διαπιστώνοντας ότι η βιταμίνη ενίσχυσε τη δράση της χημειοθεραπείας, καταστέλλοντας πιο αποτελεσματικά τους όγκους.

 Επιπλέον, παρότι χορηγήθηκαν στα ζώα υψηλές δόσεις, δεν υπήρξαν βλάβες στους υγιείς ιστούς του σώματος (ήπαρ, σπλήνα, νεφρούς).

 Όταν, εξάλλου, έκαναν ενέσεις βιταμίνης C σε 22 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών, ανακάλυψαν ότι αυξήθηκε η αντοχή τους στην χημειοθεραπεία και εκδήλωσαν λιγότερες παρενέργειες.

 Το αν οι εγχύσεις παρατείνουν την επιβίωσή τους δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό, διότι θα πρέπει να τις παρακολουθήσουν για αρκετό καιρό.

 «Τα προκαταρκτικά ευρήματα της βασικής έρευνας και των πρώτων κλινικών (σ.σ. σε ανθρώπους) δοκιμών υποδηλώνουν ότι η ενδοφλέβια βιταμίνη C θα μπορούσε να αποτελέσει μία ασφαλή και χαμηλού κόστους προσθήκη στην αντιμετώπιση του καρκίνου», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Τζην Α. Ντρίσκο, διευθύντρια του Προγράμματος Ενοποιημένης (Ολιστικής) Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου.

 Από την πλευρά της, η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κι Τσεν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας, Τοξικολογίας & Θεραπευτικής και στο Τμήμα Ενοποιημένης (Ολιστικής) Ιατρικής του πανεπιστημίου, εξήγησε πως την δεκαετία του ’70 το ασκορβικό οξύ, όπως λέγεται η βιταμίνη C, αποτελούσε μία ανορθόδοξη θεραπεία για τον καρκίνο.

 «Ήταν ασφαλής και υπήρχαν προσωπικές μαρτυρίες για την αποτελεσματικότητά της όταν χορηγούνταν ενδοφλεβίως», είπε. «Όταν όμως η δια του στόματος λαμβανόμενη βιταμίνη C απεδείχθη αναποτελεσματική σε δύο μεγάλες μελέτες του καρκίνου, η όλη ιδέα εγκαταλείφθηκε από τους ογκολόγους».

 Επειδή, όμως, πολλοί θιασώτες της συμπληρωματικής ιατρικής εξακολούθησαν να την χρησιμοποιούν, οι ερευνητές του Κάνσας θέλησαν να εξετάσουν πιο αναλυτικά το όλο θέμα.

 «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, εξαιτίας φαρμακοκινητικών διαφορών, η ενδοφλέβια βιταμίνη C, σε αντίθεση με την δια του στόματος λαμβανόμενη, μπορεί να σκοτώσει κάποια καρκινικά κύτταρα δίχως να βλάψει τους υγιείς ιστούς», πρόσθεσε η δρ Τσεν.

 Τα νέα ευρήματα «παρέχουν ισχυρές ενδείξεις που δικαιολογούν μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς κλινικές μελέτες για να απαντηθεί άπαξ δια παντός το ερώτημα εάν μπορεί να ωφεληθούν οι πάσχοντες από καρκίνο από την προσθήκη βιταμίνης C στην χημειοθεραπεία», τόνισε η δρ Ντρίσκο.

 


σχετικα αρθρα