current views are: 22

3 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση06:50

Βότανα για τα παιδιά

Αν ζείτε με παιδιά, το φαρμακείο σας σίγουρα θα περιέχει αρκετά σιρόπια για το βήχα, αποσυμφορητικά, φάρμακα που καταπολεμούν τη διάρροια και ρίχνουν τον πυρετό.

Δημοσίευση 06:50’
αρθρο-newpost

Αν ζείτε με παιδιά, το φαρμακείο σας σίγουρα θα περιέχει αρκετά σιρόπια για το βήχα, αποσυμφορητικά, φάρμακα που καταπολεμούν τη διάρροια και ρίχνουν τον πυρετό.

Γράφουν οι Ματίνα Χρονοπούλου, ΒSc., N.D., PhD και Λιάπης Ιωάννης, Ιατρός, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Βελονιστής 

Αν ζείτε με παιδιά, το φαρμακείο σας σίγουρα θα περιέχει αρκετά σιρόπια για το βήχα, αποσυμφορητικά, φάρμακα που καταπολεμούν τη διάρροια και ρίχνουν τον πυρετό. Τέτοιου είδους συνταγολογημένα φάρμακα συχνά κάνουν σπουδαία δουλειά αλλά μόνο στο να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα.  

Δυστυχώς, όμως, μπορεί επίσης να δημιουργήσουν και δικά τους προβλήματα στη διάρκεια της θεραπείας. Για παράδειγμα, τα αποσυμφορητικά συνήθως προκαλούν υπνηλία και ανησυχία ενώ, κάποιες φορές, επαναφέρουν τη συμφόρηση. Τα αντιβιοτικά, όταν χορηγούνται σε υπερβολική δόση, μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη επικίνδυνων στελεχών κάποιων βακτηριδίων που είναι ανεχτικά σε αυτού του είδους τα αντιβιοτικά. 

Για τις πιο συνηθισμένες αρρώστιες της παιδικής ηλικίας, οι θεραπείες με βότανα προσφέρουν ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση των φαρμακευτικών σκευασμάτων —χωρίς να έχουν καθόλου παρενέργειες. Η πλειονότητα των ασθενειών της παιδικής ηλικίας τείνει να έχει ήπια μορφή και η καλύτερη θεραπεία που μπορείτε να παρέχετε, είναι αυτή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας, ανακουφίζοντάς το από τα δυσμενή συμπτώματα. 

Παράλληλα, η ξεκούραση και η πρόσληψη απαραίτητων των θρεπτικών συστατικών και πολλών υγρών θα βοηθήσει τα παιδιά σας να ανακτήσουν την υγεία τους. 

Οι θεραπείες με βότανα που αναφέρονται παρακάτω προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερα των δύο ετών. Για να εφαρμόσετε μια θεραπευτική αγωγή με βότανα σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.   

Κρυολογήματα και γρίπη  

Ενώ βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη των ανοσοποιητικών τους συστημάτων, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα κρυολογήματα και τη γρίπη. Εάν το παιδί σας πάθει κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη, δοκιμάστε τις ακόλουθες θεραπείες για να το ανακουφίσετε από τα συμπτώματα και να έχει γρήγορη ανάρρωση. 

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας με εχινατσέα, καρπό σαμπούκου και γλυκύριζα

Στην πρώτη ένδειξη πονόλαιμου, συναχιού ή κρυάδων, δοκιμάστε ένα μίγμα εχινάτσεας (Echinacea spp), καρπού σαμπούκου (Sambucus nigra) και γλυκύρριζας (Glycyrrhiza glabra). Η εχινάτσεα ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ο καρπός τού σαμπούκου και η γλυκύρριζα έχουν αντι-ιογενείς ιδιότητες. Συνδυάστε 1/2 ουγγιά εκχυλίσματος εχινάτσεας, 1 ουγγιά εκχυλίσματος από καρπό σαμπούκου και 1/4 ουγγιά από ρίζα γλυκύρριζας. Δώστε στο παιδί σας 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού 4 φορές την ημέρα μέχρι και 10 ημέρες. 

Ανακουφίστε τη συμφόρηση με αφέψημα και γλυκάνισο 

Η πιπερόριζα (Zingiber officinale), το γλυκάνισο (Pimpinella anisum) και η ρίζα της γλυκύρριζας βοηθούν να μαλακώσουν οι βλέννες στην αναπνευστική οδό. Σιγοβράστε 2 φλυτζάνια νερού μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκια, ψιλοκομμένη ρίζα πιπερόριζας, 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους γλυκάνισου και 1 κουταλάκι του γλυκού ρίζα γλυκύρριζας σε μια σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά. Σουρώστε κι αν θέλετε, χρησιμοποιήστε κάποια γλυκαντική ουσία. Να δίνετε στο παιδί σας να πίνει 1/2 φλυτζάνι κάθε δύο ώρες, έως και 3 φλυτζάνια την ημέρα. 

Διευκολύνετε την αναπνοή του παιδιού σας με ευκάλυπτο και μέντα 

Τα αιθέρια έλαια του ευκάλυπτου (globulus Eucalyptus) και της μέντας (Mentha piperita) βοηθούν να ανοίξουν οι αναπνευστικές οδοί και καταπολεμούν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν τις μολύνσεις. Συνδυάστε 10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου και της μέντας μαζί με μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ή αμυγδαλέλαιου και χρησιμοποιώντας ποσότητα ίση με ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κάντε εντριβή στο στήθος και στην πλάτη του παιδιού σας, περίπου δύο φορές την ημέρα. 

Καταπραΰνετε το βήχα του παιδιού σας με σιρόπι από φλούδα θυμαριού και κερασιού 

Η έντονη μυρωδιά από τα αιθέρια έλαια του θυμαριού (Thymus vulgaris) και της μέντας ανακουφίζουν από τη συμφόρηση και έχουν αντιμικροβιακές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Ο φλόμος (ή αλλιώς φλομόχορτο) (Verbascum thapsus) και η ρίζα της γλυκύρριζας καταπραΰνουν τις ενοχλήσεις της αναπνευστικής οδού, ενώ η φλούδα του αγριοκέρασου καταπραΰνει τον σπασμώδη βήχα. Αναμίξτε 1¼ φλυτζάνι νερού με 2 κουταλάκια του γλυκού από κάθε ένα από αυτά τα βότανα μέσα σε μία σκεπασμένη κατσαρόλα. Αφήστε το μίγμα να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγοβράστε το για 5 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και βάλτε το στο νερό για 30 λεπτά. Στραγγίξτε και προσθέστε 1/2 φλυτζάνι μέλι, ζεσταίνοντας, αν θέλετε, το αφέψημα έτσι ώστε το μέλι να λιώσει τελείως. Μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας να πίνει ένα κουταλάκι του γλυκού όσο συχνά θέλετε. 

Διάρροια 

Τα παιδιά παθαίνουν διάρροια από πολλές αιτίες, μεταξύ των οποίων είναι και η υπερκατανάλωση τροφών (ειδικά λιπαρών τροφών, φρούτων, ή κρύων τροφών όπως το παγωτό), οι μολύνσεις, και οι τροφικές αλλεργίες. Τις περισσότερες φορές, η διάρροια σταματά από μόνη της μέσα σε μία ή το πολύ δύο ημέρες.  (Εάν δεν σταματήσει, ή αν συνοδεύεται και από πυρετό, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.) Σιγουρευτείτε, στο μεταξύ, ότι έχετε δώσει πολλά υγρά στο παιδί σας για την αποφυγή αφυδάτωσης, και δοκιμάστε τις παρακάτω θεραπείες με βότανα. 

Καταπραΰνετε τους πόνους του στομάχου φτιάχνοντας ένα αφέψημα από γλήχωμα γαλεόφιλου (CATNIP), φύλλα σμέουρου και μέντα  

Το γλήχωμα του γαλεόφιλου (Catnip ή Nepeta cataria) χαλαρώνει τις κοιλιακές κράμπες, ενώ η μέντα βοηθά στην αποβολή των αερίων και ηρεμεί τους σπασμούς των εντέρων. Το φύλλο του σμέουρου (Rubus ideaus) περιέχει στυπτικές ενώσεις που ονομάζονται τανίνες, οι οποίες καταπραΰνουν την εντερική φλεγμονή. Φτιάξτε ένα αφέψημα ρίχνοντας 2 φλυτζάνια βραστού νερού σε 2 κουταλάκια του γλυκού από το γλήχωμα του γαλεόφιλου (catnip), της μέντας και το φύλλο του σμέουρου. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Στραγγίξτε, προσθέστε κάποια γλυκαντική ουσία, και δώστε στο παιδί σας να πίνει 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κάθε 30 λεπτά. 

Σταματήστε τη διάρροια με μπανάνες, χαρούπι, και κανέλα 

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τις μπανάνες καθώς επίσης και το χαρούπι που έχει άρωμα σοκολάτας. Και τα δύο είναι πούσια σε πηκτίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να σφίγγει τα χαλαρά κόπρανα. Η κανέλα (Cinnamomum aromaticum) ανακουφίζει από τους πόνους των αερίων. Λιώστε μια μπανάνα μαζί με 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνης χαρουπιού και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κονιοποιημένης κανέλας. 

Πυρετός  

Ως μια από τις αρχικές άμυνες του σώματος ενάντια στους μολυσματικούς μικροοργανισμούς, ο πυρετός δεν θα πρέπει να πέσει πολύ εκτός και αν έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι θεραπείες με βότανα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις πολύ χαμηλού πυρετού όταν συνδυάζονται με την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης. 

Απαλλαχτείτε από τις ενοχλήσεις με αχίλλεια τη χιλιόφυλλη και χαμομήλι 

Ένα χλιαρό μπάνιο ή ένα ντους με Αχίλλεια τη χιλιόφυλλη (Achillea millefolium) και χαμομήλι  (Matricaria recutita) ανακουφίζει τους πόνους των μυών και τις ενοχλήσεις που προέρχονται από τον πυρετό. Τόσο η αχίλλεια η χιλιόφυλλη όσο και το χαμομήλι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ το χαμομήλι έχει και την ικανότητα να χαλαρώνει. Φτιάξτε ένα δυνατό αφέψημα με βότανα ρίχνοντας 1 τέταρτο του γαλονιού βραστό νερό σε 3 κουταλιές της σούπας από αποξηραμένη αχίλλεια τη χιλιόφυλλη και άνθη χαμομηλιού. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τα να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Στραγγίξτε, και τρίψτε το παιδί σας με σφουγγάρι που έχετε εμποτίσει στο χλιαρό αφέψημα που φτιάξατε. 

Ρίξτε τον πυρετό, με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας άνθη σαμπούκου 

Ένα αφέψημα που φτιάχνεται από μέντα, σαμπούκο (Sambucus nigra), και πιπερόριζα θα σας βοηθήσει να ρίξετε τον πυρετό αυξάνοντας την εφίδρωση (ιδρώτα). Σιγοβράστε 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένης φρέσκιας ρίζας πιπερόριζας σε 2 φλιτζάνια νερού για 5 λεπτά σκεπάζοντας την κατσαρόλα. Προσθέστε από 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης μέντας και σαμπούκου. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να μουλιάσουν, για άλλα 10 λεπτά. Προσθέστε κάποια γλυκαντική ουσία, και δώστε στο παιδί σας να πίνει 1/4 φλυτζάνι του τσαγιού κάθε μισή ώρα, το πολύ μέχρι 4 φλυτζάνια την ημέρα. 

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας με εχινάτσεα 

Η εχινάτσεα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει όλους τους  εισβάλλοντες μικροοργανισμούς που προκαλούν τον πυρετό. Δώστε στο παιδί σας από 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού βάμμα εχινάτσεας 4 φορές την ημέρα. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενίας 18, Πλατεία Μαβίλη, 11528, Αθήνα
Τηλ.  210-64.00.411
Κιν. 6932-191.724
Ε-mail: matinachr@gmail.com
Skype: matina.chronopoulou
http://naturopathicmedicine.gr/
http://naturopathyingreece.wordpress.com/
http://www.naturopathy.gr/
https://www.facebook.com/NaturopathyinGreece?ref=hl
https://www.facebook.com/pages/Ρυθμίστε-το-βάρος-σας-με-φυσικό-τρόπο-Θεραπευτική-Διατροφολογία/379175708903076?ref=hl