current views are: 3

11 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση06:44

Φάτε ξηρούς καρπούς για να αποφύγετε πρόωρο θάνατο!

Αυτοί που καταναλώνουν καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες παθήσεις σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Δημοσίευση 06:44’
αρθρο-newpost

Αυτοί που καταναλώνουν καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες παθήσεις σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Αυτοί που καταναλώνουν καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες παθήσεις σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Πιτ βαν ντεν Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιδημιολογικό περιοδικό “International Journal of Epidemiology”, αξιολόγησαν στοιχεία από περίπου 120.000 άτομα ηλικίας 55 έως 69 ετών. H μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε συστηματικά 10-15 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, έχουν μειωμένη κατά 23% πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Συγκεκριμένα, έχουν μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης αναπνευστικών παθήσεων (39%), νευροεκφυλιστικών νόσων (45%) και διαβήτη (30%), καθώς επίσης, σε λιγότερο βαθμό, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

«Είναι αξιοσημείωτο ότι παρατηρείται σημαντικά μειωμένη θνησιμότητα, όταν η κατανάλωση των ξηρών καρπών δεν ξεπερνά τα 15 γραμμάρια (σ.σ. περίπου μισή χούφτα). Πάντως, όταν η κατανάλωσή τους αυξάνεται, δεν υπάρχει ανάλογη μείωση της θνησιμότητας», δήλωσε ο βαν ντεν Μπραντ. 

Τα φιστίκια και γενικά οι ξηροί καρποί περιέχουν διάφορες ουσίες, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες βιοδραστικά συστατικά, που πιθανώς συνεισφέρουν στην μείωση της θνησιμότητας.