ΥΓΕΙΑ

Μόλις ξεκινήσει ο πονοκέφαλος πρέπει να παίρνουμε το παυσίπονο

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2016, 22:01 / Ανανεώθηκε 12 Ιανουαρίου 2016, 20:20
Μόλις ξεκινήσει ο πονοκέφαλος πρέπει να παίρνουμε το παυσίπονο
Facebook Twitter Whatsapp

Με τα πρώτα συμπτώματα πονοκεφάλου και όχι όταν πια ο πόνος είναι αφόρητος θα πρέπει να λαμβάνονταιτα αναλγητικά, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, αποδεικνύουν τελευταίες έρευνες. 

Με τα πρώτα συμπτώματα πονοκεφάλου και όχι όταν πια ο πόνος είναι αφόρητος θα πρέπει να λαμβάνονται τα αναλγητικά, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, αποδεικνύουν τελευταίες έρευνες

Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μισοί από εκείνους που υποφέρουν από απλό πονοκέφαλο, δηλαδή κεφαλαλγία τύπου τάσης, καθυστερούν να πάρουν αναλγητικά και καταφεύγουν σε αυτά όταν πια δεν αντέχουν τον πόνο.

Η κεφαλαλγία τύπου τάσης είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κεφαλαλγίας. Σχεδόν καθημερινά επηρεάζει την ποιότητα και επιβαρύνει το κόστος ζωής του πάσχοντα, σε βαθμό που να έχει αντίκτυπο στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και την παραγωγικότητά του.

Στην Ευρώπη, το συνολικό ετήσιο κόστος της κεφαλαλγίας τύπου τάσης μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών εκτιμάται ότι είναι περίπου 21 δισ. ευρώ και η μέση τιμή κόστους ανά άτομο 303 ευρώ ετησίως.

Η ουσιαστική αιτία του απλού πονοκεφάλου είναι οι συσπάσεις και οι πιθανές θλάσεις στους 36 διαφορετικούς τύπους μυών της κεφαλής του αυχένα και των ώμων, τους οποίους χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για την όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία τελικά αντιλαμβανόμαστε ως απλό πονοκέφαλο (κεφαλαλγία τύπου τάσης), ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε Σεμινάριο Γενικής Ιατρικής για τα αίτια του απλού πονοκεφάλου, ο Στάθης Σκληρός, γενικός γιατρός/διευθυντής Κέντρου Υγείας Νεμέας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η κεφαλαλγία τύπου τάσης που είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου τους, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά και, όπως είπε ο κ. Σκληρός, η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική για τη βελτιστοποίηση της ανακούφισης από τον πόνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των αναλγητικών και την υπέρβαση ενός ανώτατου ορίου στη μηνιαία κατανάλωσή τους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr