ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: νέο τεστ υπόσχεται ακριβέστερη διάγνωση

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2010, 09:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: νέο τεστ υπόσχεται ακριβέστερη διάγνωση
Facebook Twitter Whatsapp

Oι ζωές χιλιάδων γυναικών θα μπορούσαν να σωθούν μέσω ενός νέου διαγνωστικού τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Oι ζωές χιλιάδων γυναικών θα μπορούσαν να σωθούν μέσω ενός νέου διαγνωστικού τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η συγκεκριμένη εξέταση δίνει αποτελέσματα μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες και σύμφωνα με τους ειδικούς που την ανάπτυξαν είναι πιο ακριβής από το συμβατικό τεστ Παπ, το οποίο εφαρμόζεται ευρέως σήμερα για τον εντοπισμό της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Το τεστ που ονομάζεται Cobas και αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche είναι διαθέσιμο εδώ και περίπου έναν χρόνο σε διαφορετικές χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκτιμάται ότι μέσα στο 2011 θα «εξοπλίσει» εργαστήρια δημοσίων νοσοκομείων. Η αξία του αποδείχθηκε έπειτα από μεγάλη κλινική δοκιμή που διεξήγαγαν βρετανοί και αμερικανοί ερευνητές σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες.

Ενα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του νέου τεστ είναι ότι μπορεί να διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, αντί για κάθε τρία που διεξάγεται το τεστ Παπ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα μέθοδος ανιχνεύει έγκαιρα σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τη στιγμή που η συμβατική εξέταση χάνει έως και το 1/3 των περιπτώσεων. Παράλληλα τα αποτελέσματα του νέου τεστ βγαίνουν πολύ γρήγορα, ενώ τα αποτελέσματα του τεστ Παπ ύστερα από αρκετές ημέρες.

Σε αντίθεση με το τεστ Παπ που αφορά έλεγχο ύπαρξης μη φυσιολογικών κυττάρων σε κυτταρικό δείγμα που έχει ληφθεί από τον τράχηλο, η νέα εξέταση ανιχνεύει τον ιό ΗΡV (Ηuman Ρapilloma Virus) ο οποίος «πυροδοτεί» τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι εντοπίζει καρκίνους σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο από τη συμβατική εξέταση.

Η διαδικασία για τη διεξαγωγή της νέας εξέτασης είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται για το τεστ Παπ. Οι ειδικοί λαμβάνουν δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο, αλλά στη συνέχεια το δείγμα αυτό μεταφέρεται σε εργαστήριο νοσοκομείου όπου ένα ειδικό μηχάνημα διερευνά την ύπαρξη συγκεκριμένων στελεχών του ΗΡV που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό η γυναίκα χρειάζεται να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να αποδειχθεί εάν έχουν αναπτυχθεί όγκοι στον τράχηλό της. Κλινικές δοκιμές της νέας εξέτασης σε 47.000 γυναίκες άνω των 30 ετών έδειξαν ότι αυτή ανίχνευσε τον ΗΡV σε τουλάχιστον μία στις 10 γυναίκες που είχαν θεωρηθεί «καθαρές» μετά το τεστ Παπ.

Ο δρ Τόμας Ράιτ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη που συμμετείχε στις δοκιμές ανέφερε ότι «έως και το ένα τρίτο των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εμφανίζει φυσιολογικό τεστ Παπ. Πιστεύουμε ότι το νέο τεστ θα οδηγήσει στον εντοπισμό του καρκίνου σε πολύ περισσότερες γυναίκες».

Πηγή: Tromaktiko

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις