ΥΓΕΙΑ

Γιατί μελαγχολούμε τον χειμώνα

Δημοσίευση 28 Δεκεμβρίου 2010, 11:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γιατί μελαγχολούμε τον χειμώνα
Facebook Twitter Whatsapp

Η μελαγχολία και οι συναισθηματικές διαταραχές του χειμώνα οφείλονται στη μείωση μιας πρωτεΐνης, της οποίας η παραγωγή σχετίζεται άμεσα με την ηλιοφάνεια.

Η μελαγχολία και οι συναισθηματικές διαταραχές του χειμώνα οφείλονται στη μείωση μιας πρωτεΐνης, της οποίας η παραγωγή σχετίζεται άμεσα με την ηλιοφάνεια.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι, αφού μελέτησαν 88 εθελοντές, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι αλλαγές στη χημική σύσταση του εγκεφάλου ενδεχομένως να ευθύνονται για την εποχική συναισθηματική διαταραχή, ένα ψυχολογικό σύνδρομο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως θλίψη, έλλειψη ενέργειας, κόπωση και τάση για υπνηλία.

Η έρευνα κάνει λόγο για την παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα που επηρεάζει τη δράση της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη διάθεση.

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή έχει συσχετιστεί με τη μειωμένη ηλιοφάνεια που παρατηρείται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν τώρα οι Καναδοί επιστήμονες, πιθανώς να οφείλεται στο ότι η μειωμένη έκθεση στο φως του ηλίου ευθύνεται για την παραγωγή της πρωτεΐνης που είναι γνωστή με το όνομα μεταφορέας σεροτονίνης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δράση του μεταφορέα σεροτονίνης τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα της σεροτονίνης στο εγκέφαλο, γεγονός που καθιστούσε περισσότερο πιθανή την εκδήλωση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.

Μάλιστα, βρέθηκε ότι η δράση της πρωτεΐνης ήταν σε σημαντικό βαθμό μεγαλύτερη σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr