ΥΓΕΙΑ

Βάλτε βηματοδότη... για να μην ροχαλίζετε

Δημοσίευση 29 Δεκεμβρίου 2010, 07:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βάλτε βηματοδότη... για να μην ροχαλίζετε
Facebook Twitter Whatsapp

Αν πραγματικά σας εκνευρίζει το ροχαλητό του συντρόφου σας σύντομα θα υπάρξει μια αποτελεσματική λύση.

Αν πραγματικά σας εκνευρίζει το ροχαλητό του συντρόφου σας σύντομα θα υπάρξει μια αποτελεσματική λύση.

Το δυνατό ροχαλητό δεν είναι απλώς ενοχλητικό, αλλά μπορεί να μαρτυρεί την ύπαρξη μιας επικίνδυνης κατάστασης, της υπνικής άπνοιας, η οποία συνδέεται με υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και με καρδιακά επεισόδια.

Τώρα διαφορετικές εταιρείες ξεκινούν δοκιμές μιας εμφυτεύσιμης συσκευής που μοιάζει με βηματοδότη και η οποία μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με υπνική άπνοια να κοιμούνται... σαν πουλάκια.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια προκαλείται κυρίως εξαιτίας του ότι η γλώσσα και οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν παροδικά την αναπνοή επί 30 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο τη φορά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το άτομο παλεύει να ανασάνει και ξυπνά. Αυτός ο φαύλος κύκλος επαναλαμβάνεται 30 ή και περισσότερες φορές την ώρα στερώντας ποιότητα ύπνου.

Η φιλοσοφία πίσω από το πειραματικό εμφύτευμα αφορά διέγερση του νεύρου που ελέγχει τη βάση της γλώσσας μέσω της παροχής ήπιου ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι μύες της γλώσσας θα παραμένουν στη θέση τους και δεν θα χαλαρώνουν μπλοκάροντας τους αεραγωγούς.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2011 η αμερικανική εταιρεία Ιnspire Μedical Systems σχεδιάζει να εφαρμόσει σε 100 ασθενείς με υπνική άπνοια μια δοκιμή της υπογλώσσιας νευρικής διέγερσης, όπως ονομάζεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Παρόμοια εμφυτεύματα αναπτύσσουν άλλες δύο αμερικανικές εταιρείες: η ΙmΤhera Μedical ελπίζει ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμφυτεύματός της αργότερα μέσα στο 2011, ενώ η Αpnex Μedical έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει μικρού εύρους δοκιμή του δικού της εμφυτεύματος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr