ΥΓΕΙΑ

Ραδιοϊσότοπο κρύβεται στα τσιγάρα

Δημοσίευση 3 Ιανουαρίου 2011, 11:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ραδιοϊσότοπο κρύβεται στα τσιγάρα
Facebook Twitter Whatsapp

Η βιομηχανία καπνού γνώριζε εδώ και δεκαετίες πώς να αφαιρέσει ένα επικίνδυνο ραδιενεργό ισότοπο από τα τσιγάρα, αλλά δεν έκανε ποτέ τίποτα γι ‘αυτό.

Η βιομηχανία καπνού γνώριζε εδώ και δεκαετίες πώς να αφαιρέσει ένα επικίνδυνο ραδιενεργό ισότοπο από τα τσιγάρα, αλλά δεν έκανε ποτέ τίποτα γι ‘αυτό.

Με μία καινούργια νομοθεσία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον τώρα την εξουσία να επιβάλει αυτή την αλλαγή.

Τον Νοέμβριο του 2006 ο πρώην πράκτορας της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου, έχοντας όλα τα γνωρίσματα ενός ψυχρού πολέμου: μια ψυχρή δολοφονία.

Παρά τις ίντριγκες γύρω από τον θάνατο του Λιτβινένκο, το δηλητήριο που τον σκότωσε, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο του πολώνιου το 210 όπως ονομάζεται, είναι πολύ πιο διαδεδομένο από ό,τι πολλοί από εμάς έχουν συνειδητοποιήσει: οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καπνίζουν περίπου έξι τρισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως, και ο καθένας τους εισάγει ένα μικρό ποσό του πολωνίου-210 στους πνεύμονες του.

Καπνίζοντας ενάμιση πακέτo την ημέρα, το ραδιενεργό δηλητήριο φτάνει έως το ισοδύναμο της ακτινοβολίας εκείνης που προέρχεται από 300 ακτινογραφίες θώρακος το χρόνο!

Παρά το γεγονός ότι το πολώνιο μπορεί να μην είναι το κύριο καρκινογόνο μέσα στον καπνό του τσιγάρου, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Οι καπνιστές εισπνέουν το πολώνιο, το οποίο εγκαθίσταται σε 'θερμά σημεία' μέσα στους πνεύμονες και φυσικά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Και αυτό που κάνει ξεχωριστό το πολώνιο είναι ότι αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με απλά μέτρα.

Τώρα τελευταία βρέθηκε ότι η βιομηχανία του καπνού – που γνώριζε το πρόβλημα εδώ και 50 χρόνια – είχε επινοήσει τις διαδικασίες που θα μείωναν δραματικά τις συγκεντρώσεις  του ισότοπου, στον καπνό των τσιγάρων. Όμως η Big Tobacco (η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο) συνειδητά αποφάσισε να μην κάνει τίποτα και να κρατήσει μυστική την έρευνά της. Κατά συνέπεια, τα τσιγάρα εξακολουθούν να περιέχουν τόσο πολώνιο σήμερα, όπως και πριν από μισό αιώνα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει πλέον την εξουσία να ρυθμίζει τα της βιομηχανίας του καπνού και έτσι θα μπορέσει τώρα να πιέσει τις καπνοβιομηχανίες ώστε να μειώσουν το πολώνιο στον καπνό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr