ΥΓΕΙΑ

Τα αντικαταθλιπτικά ενισχύουν την ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2011, 08:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τα αντικαταθλιπτικά ενισχύουν την ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης, μια κατηγορία αντικαταθλπτικών, βοηθούν ενδεχομένως τους ανθρώπους να κινούνται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης, μια κατηγορία αντικαταθλπτικών, βοηθούν ενδεχομένως τους ανθρώπους να κινούνται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Robert Robinson, του Πανεπιστημίου της Αιόβα, δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα έως σήμερα που δείχνει ότι η χρήση συγκεκριμένου αντικαταθλιπτικού μπορεί να ενισχύσει την ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα αποτελεί μέρος ορισμένων ενδείξεων ότι οι Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο όχι απλώς ανακουφίζοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης αλλά βοηθώντας τους νευρώνες να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν εκ νέου συνδέσεις στον εγκέφαλο, που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργικότητα του ασθενούς.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από νέες έρευνες ειδικοί δηλώνουν ότι οι Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης θα είναι το δεύτερο είδος φαρμακευτικής αγωγής που θα ωφελεί ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Lancet’, εστίασε στη βελτίωση όσον αφορά την παράλυση και την αδυναμία 118 ασθενών με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, στη Γαλλία, που λάμβαναν είτε 20 mg Prozac είτε εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για 3 μήνες, αρχίζοντας 5 έως 10 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όλοι έλαβαν φυσιοθεραπεία.

Κατά μέσον όρο 90 μέρες αργότερα, ασθενείς που έλαβαν το αντικαταθλιπτικό βελτίωσαν τη θέση τους κατά 34 μονάδες σε κλίμακα 100 σημείων όσον αφορά τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ασθενείς που ανήκαν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου βελτιώθηκαν κατά 24 μονάδες. Η βελτίωση ίσχυε και όταν οι ερευνητές εξαίρεσαν ασθενείς με κατάθλιψη.

Ειδικοί δήλωσαν ότι οι Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαφορά κάποιον που χρειάζεται βοήθεια για να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει ή να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς βοήθεια.

Ακόμα και μετά τη λήξη λήψης του φαρμάκου η ανάρρωση συνεχίζεται τουλάχιστον 9 μήνες, δήλωσε ο Robinson.

Ο Robinson εκτιμά ότι τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν την ποσότητα φλεγμονής που δημιουργείται από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη συνέχεια τα φάρμακα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων νευρώνων και αυξάνουν τις συνάψεις. Έτσι ‘επανακαλωδιώνεται’ ο εγκέφαλος, και καθίσταται περισσότερο ικανός να συνδέεται με τον υπόλοιπο οργανισμό.

Ο Roger Bonomo, του νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και συνήθως συνταγογραφούνται για την κατάθλιψη που μπορεί να είναι σύνηθες πρόβλημα μετά από τραυματισμό εγκεφάλου.

Ο Bonomo, δήλωσε ότι δεν είναι καινούργια η ιδέα της αντιμετώπισης ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό με αντικαταθλιπτικά, αλλά η ιδέα ότι έτσι μπορούν να βοηθηθούν οι κινητικές τους ικανότητες.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών έχει σχετικά λίγες παρενέργειες και είναι χαμηλού κινδύνου ακόμα και για ανθρώπους με καρδιαγγειακές νόσους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr