ΥΓΕΙΑ

Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2011, 10:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας
Facebook Twitter Whatsapp

Πολλά φάρμακα έχουν υποσχεθεί την εξαφάνιση των περιττών κιλών χωρίς παρενέργειες αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί άχρηστα ή και επικίνδυνα.

Πολλά φάρμακα έχουν υποσχεθεί την εξαφάνιση των περιττών κιλών χωρίς παρενέργειες αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί άχρηστα ή και επικίνδυνα.

Τώρα «οι υπεύθυνοι της παρασκευάστριας εταιρείας του, Ζafgen με έδρα στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, πιστεύουν ότι έχουν βρει το φάρμακο που αναζητείται εδώ και χρόνια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πρώτη κλινική δοκιμή ενός πειραματικού φαρμάκου που ανέπτυξαν ενάντια στην παχυσαρκία, του ΖGΝ-433, ήταν άκρως επιτυχημένη. Το φάρμακο χορηγήθηκε σε 24 παχύσαρκες γυναίκες επί έναν μήνα και εκείνες έχαναν ένα κιλό κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστούν παρενέργειες.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, εάν κάποιος αναλογιστεί ότι οι γυναίκες δεν ακολουθούσαν κάποια ειδική διατροφή ούτε είχαν λάβει συμβουλές για άσκηση. Μάλιστα ο ρυθμός απώλειας του βάρους που επετεύχθη είναι ο ανώτερος δυνατός που θεωρείται ασφαλής, ενώ η μέθοδος αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική με τις επεμβάσεις για τη μείωση του μεγέθους του στομάχου.

Το περιττό λίπος κάνει το άτομο να χάνει την ευαισθησία του στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες προάγει την καύση του λίπους και βάζει φρένο στη σύνθεσή του. Το ΖGΝ-433 μπλοκάρει ένα ένζυμο, το ΜetΑΡ2. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι το μπλοκάρισμα αυτού του ενζύμου οδηγεί σε αποσιώπηση γονιδίων τα οποία ενεργοποιούν κάποια άλλα γονίδια που με τη σειρά τους ενισχύουν την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, την υπερπαραγωγή λίπους και τη φλεγμονή η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία.

Οπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ζafgen Τομ Χιουτζ , απώτερος στόχος είναι να συνδυάζεται το φάρμακο με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση. Αναμένεται έτσι τα αποτελέσματα να είναι ακόμη καλύτερα για τα παχύσαρκα άτομα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr