ΥΓΕΙΑ

Μην πίνετε το τσάι καυτό

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2011, 11:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μην πίνετε το τσάι καυτό
Facebook Twitter Whatsapp

Η κατανάλωση καυτού τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί καρκίνο στο λάρυγγα, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιράν. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφήνουν τα καυτά ροφήματα να κρυώσουν πριν τα καταναλώσουν.

Η κατανάλωση καυτού τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί καρκίνο στο λάρυγγα, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιράν. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφήνουν τα καυτά ροφήματα να κρυώσουν πριν τα καταναλώσουν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον καπνό και το αλκοόλ με τον καρκίνο του οισοφάγου και η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο ‘British Medical Journal’ υποδεικνύει ότι τα καυτά ροφήματα μπορεί ενδεχομένως με κάποιον τρόπο να ανοίγουν το δρόμο για την εμφάνιση τέτοιων όγκων. H κατανάλωση τσαγιού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, σε περισσότερους από 70 βαθμούς Κελσίου, φάνηκε να σχετίζεται με οκταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο λάρυγγα σε σύγκριση με την κατανάλωση ζεστού ή χλιαρού τσαγιού θερμοκρασίας χαμηλότερης των 65 βαθμών.

Ο Reza Malekzadeh του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού 300 ανθρώπων με καρκίνο στον οισοφάγο και 571 υγιών αντρών και γυναικών από την ίδια περιοχή του βόρειου Ιράν. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στο λάρυγγα παγκοσμίως, αλλά τα ποσοστά καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ είναι χαμηλά, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Σχεδόν όλοι οι εθελοντές έπιναν μαύρο τσάι τακτικά, καταναλώνοντας κατά μέσον όρο περισσότερο από ένα λίτρο την ημέρα. Άνθρωποι που έπιναν τακτικά το τσάι τους σε μικρότερο χρόνο από 2 λεπτά μετά το σερβίρισμα, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτού του τύπου τον καρκίνο σε σχέση με αυτούς που περίμεναν 4 ή περισσότερα λεπτά.

Έρευνες από τη Βρετανία έχουν αναφέρει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να πίννουν το τσάι σε μέση θερμοκρασία 56-60 βαθμών.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 άνθρωποι παγκοσμίως από καρκίνο του οισοφάγου. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Οι όγκοι είναι ιδιαίτερα θανατηφόροι και τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης κυμαίνονται από 12 έως 31%.

Πριν λίγες μέρες, Αμερικανοί και Ιάπωνες ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της ανατολικής Ασίας-Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες-εμφανίζει έλλειψη ενζύμου, που τους βάζει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον οισοφάγο όταν καταναλώνουν αλκοόλ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr