ΥΓΕΙΑ

Ντομάτα, σόγια και ...πίτσα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2011, 12:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ντομάτα, σόγια και ...πίτσα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη
Facebook Twitter Whatsapp

Η κατανάλωση ντομάτας και πίτσας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών.

Η κατανάλωση ντομάτας και πίτσας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών.

«Η λυκοπίνη που υπάρχει στη ντομάτα, το κέτσαπ και στη σάλτσα ντομάτας αλλά και τα ισοφλαβονοειδή που υπάρχουν στη σόγια δρουν ανασταλτικά στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Ανασταλτικά δρα και η πίτσα αλλά η κατανάλωση της λόγω των λιπαρών που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα υγείας» επισήμανε ο ουρολόγος διευθυντής του ουροδυναμικού τμήματος του νοσοκομείου ΙΚΑ "Παναγία", Ιωάννης Χατζηγιάννης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή επιστημονική πολυθεματική διημερίδα που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο 14-15 Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς.

«Οι διαιτητικές διαφορές μεταξύ ομάδων στα διάφορα έθνη προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για τις διαφορές στη συχνότητα και θνησιμότητα του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε λίπη αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο για καρκίνο, όπως το α-λινολεικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα κόκκινα κρέατα. Πολλοί μελετητές τονίζουν ότι τα αυξημένα ποσά του λίπους στη δίαιτα μπορεί να οδηγήσουν στην αυξημένη παραγωγή ορμονών κυρίως τεστοστερόνης, η οποία ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, ενώ αντίθετα η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξής του» τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου, η οικογενής όμως προδιάθεση μπορεί να οφείλεται και σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες ή σε γονιδιακούς παράγοντες, όπως παρατηρείται στους μαύρους της Αφρικής, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά της νόσου.

Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί πάθηση των ηλικιωμένων ατόμων, αφού η μέση ηλικία εμφάνισής του στις περισσότερες χώρες είναι περίπου τα 70 έτη. Σε ποσοστό 58% νεκροτομικού υλικού από άνδρες ηλικίας 80 ετών, παρατηρείται λανθάνων καρκίνος του προστάτη. Ο κίνδυνος ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου του προστάτη σε έναν άνδρα 50 ετών με αρχόμενη νόσο είναι περίπου 40%. Λιγότεροι από το 10% αυτών των ανδρών θα αναπτύξουν κλινικά εμφανή καρκίνο και μόνο το 3% θα πεθάνουν από την νόσο.

«Στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη βασικότατο ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή σταδιοποίηση και η επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης», τόνισε ο κύριος Χατζηγιάννης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr