ΥΓΕΙΑ

Ψάρια για καλή στοματική υγεία

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2011, 13:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ψάρια για καλή στοματική υγεία
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τον Dr Asghar Naqvi, ερευνητή στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, η κατανάλωση ψαριών δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά.

Σύμφωνα με τον Dr Asghar Naqvi, ερευνητή στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, η κατανάλωση ψαριών δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά.

«Ως γιατρός γνωρίζω ότι τα ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά – πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για θάνατο από ξαφνική καρδιακή προσβολή, και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.  Αυτό που δεν γνώριζα όμως μέχρι πριν από ένα περίπου χρόνο, είναι ότι ο σολομός θα μπορούσε να μου προσφέρει ένα αναπάντεχο δώρο: υγιή δόντια και ένα λαμπερό χαμόγελο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.

Συγκρίνοντας τα αρχεία διατροφής περισσότερων από 9.000 ενηλίκων με το ιστορικό τους για ασθένεια των ούλων, ο Naqvi διαπίστωσε ότι μετά τη διενέργεια προσαρμογών για την ηλικία και άλλους παράγοντες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες DHA (ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέως) στη διατροφή τους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου των ούλων από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο DHA. Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά, αλλά αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο που ήταν σχεδιασμένη η μελέτη.

«Η ποσότητα ψαριών που είναι ευεργετική για τα ούλα είναι η ίδια με την ποσότητα που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: 100 γραμμάρια λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες ή ο τόνος, δύο φορές την εβδομάδα», σημείωσε ο Naqvi, υπερθεματίζοντας ότι «αν καταναλώνετε ω-3 λιπαρά οξέα, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς σας (και προσωπικά σας συστήνω να το κάνετε), θα μπορούσατε να έχετε ένα επιπλέον κέρδος: να αποκτήσετε λίγο πιο αστραφτερό χαμόγελο.»

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr