ΥΓΕΙΑ

Κρεμαστινός: "Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες"

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2011, 12:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κρεμαστινός: "Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες"
Facebook Twitter Whatsapp

Με τίτλο "Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες", παρουσιάστηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το νέο βιβλίο του καθηγητή, Δημήτρη Κρεμαστινού, στο οποίο ο γνωστός καρδιολόγος περιγράφει με απλό, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο, τρόπο όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Με τίτλο "Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες", παρουσιάστηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το νέο βιβλίο του καθηγητή, Δημήτρη Κρεμαστινού, στο οποίο ο γνωστός καρδιολόγος περιγράφει με απλό, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο, τρόπο όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Την εκδήλωση προλόγισε ο εκδότης, Ηλίας Λιβάνης, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Κώστας Στεφανής και ο ακαδημαϊκός καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος.

Όλοι οι ομιλητές εστίασαν στην ανάγκη της ύπαρξης βιβλίων όπως αυτό, το οποίο προάγει την αγωγή υγείας και βοηθά σημαντικά ακόμη και μη μυημένους στην επιστήμη αναγνώστες, να κατανοήσουν την αξία της πρόληψης αλλά και την πρόοδος της επιστήμης όσον αφορά τις καρδιοπάθειες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρώην πρωθυπουργοί, Κ.Σημίτης και Κ.Γρίβας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Γ.Νιώτης και Ρ.Ζήση, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Δ.Σιούφας και Α.Κακλαμάνης, καθώς και ο ακαδημαϊκός, Γρ.Σκαλκέας.

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο που παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Κρεμαστινού ήταν πολλοί υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές.

Σημαντική η αύξηση των καρδιοπαθών

"Οι καρδιοπάθειες είναι σήμερα η μάστιγα του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου. Στον κατάλογο αυτό εντάσσεται και η χώρα μας, όπου η παγκόσμια αυτή επιδημία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε έξαρση" τονίζει στον πρόλογό του ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Το βιβλίο αποτελεί ένα SOS, καθώς μαθαίνεις ότι οι επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων 50 χρόνων δεν κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν το πρόβλημα που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας! Διότι, μπορεί σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες να έχει παρατηρηθεί θεαματική ελάττωση των θανάτων από στεφανιαία νόσο στο 1/3 σε σχέση με πριν 30 χρόνια, όμως την ίδια περίοδο αυξήθηκαν οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο των κρατών που μπήκαν στην κατηγορία της υψηλής ανάπτυξης.

Ο συγγραφέας , στο κεφάλαιο για την πρόληψη φέρνει ως παράδειγμα τις ζούγκλες του Αμαζονίου και της Αφρικής ,όπου η στεφανιαία - που σκοτώνει περίπου το μισό πληθυσμό των δυτικών βιομηχανικών χωρών - είναι στην ουσία ανύπαρκτη.

Τα στατιστικά που παραθέτει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλούν "σοκ και δέος": 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από υπέρταση, 4,9 εκατομμύρια από το κάπνισμα , 4,4 εκατομμύρια από διαταραχές λιπιδίων (χοληστερίνη), 2,7 από μη κατανάλωση φυτικών προϊόντων, 2,6 εκατομμύρια από παχυσαρκία και 1,9 εκατομμύρια από την απουσία σωματικής άσκησης.

Άλλο εντυπωσιακό στοιχείο για το φονικό ρόλο του αλατιού , που αν μειωθεί κερδίζονται ζωές: Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ελαττώνοντας κατά 3 γραμμάρια το αλάτι ημερησίως, μειώθηκαν το χρόνο κατά 60.000 τα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, κατά 32.000 τα εγκεφαλικά, κατά 54.000 τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Τα θέματα που πραγματεύεται ο Δημήτρης Κρεμαστινός αφορούν όλους μας: Ο ρόλος της πρόληψης, οι εξελίξεις στη θεραπεία, πότε ο άνθρωπος είναι άτρωτος από τις καρδιοπάθειες, οι τρόποι πρόληψης της καρδιακής προσβολής, η ενδεδειγμένη ποσότητα του κρασιού, ποια είναι η φυσιολογική πίεση, η χοληστερίνη και η παραπληροφόρηση από τη διαφήμιση, πως καταπολεμάται η υψηλή χοληστερίνη, ο κίνδυνος από τα τριγλυκερίδια, πως καταπολεμάται το κάπνισμα, το πρόβλημα της παχυσαρκίας, τσάι- καφές και διαβήτης, η αθηροσκλήρωση.

Επίσης: οι στενώσεις στις καρωτίδες, η στενωμένη αρτηρία, πόσο προειδοποιεί το έμφραγμα, ο ρόλος της στεφανιογραφίας, η ζωή μετά το έμφραγμα, ο καρδιοπαθής και το σεξ, αγγειοπλαστική, θρόμβωση, βαλβιδοπάθειες, οι λοιμώξεις της καρδιάς, οι μυοκαρδιοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια, η μεταμόσχευση καρδιάς, πόσο η μουσική ωφελεί την καρδιά, καρδιά και έρωτας και άλλα ειδικά θέματα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις