ΥΓΕΙΑ

Η νευρική ανορεξία απειλεί τους εφήβους

Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2011, 13:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η νευρική ανορεξία απειλεί τους εφήβους
Facebook Twitter Whatsapp

Η ψυχογενής ανορεξία είναι η σύγχρονη απειλή κατά τής υγείας των παιδιών.

Η ψυχογενής ανορεξία είναι η σύγχρονη απειλή κατά τής υγείας των παιδιών.

Από το 2006 η Μονάδα Εφηβικής Υγείας στην Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει περισσότερες από 180 περιπτώσεις εφήβων που παρουσίασαν διαταραχές σχετικές με την πρόσληψη τροφής. Μάλιστα, σε 25 από αυτές τις περιπτώσεις οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών ήταν τόσο σημαντικές ώστε να χρειαστεί νοσηλεία και, ενίοτε, διακοπή της παρακολούθησης των μαθημάτων στο σχολείο.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως στα κορίτσια, με αναλογία 10 προς 1, ως προς τα αγόρια. Παρουσιάζει δε, έξαρση κυρίως στις ηλικίες των δεκατεσσάρων και των δεκαοκτώ.

Το προφίλ της έφηβης που πάσχει από νευρική ανορεξία την θέλει να προέρχεται κυρίως από τα ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, να είναι πολύ καλή μαθήτρια, αθλήτρια ή και πρωταθλήτρια σε αθλήματα με αυξημένες 'απαιτήσεις' στη σωματική διάπλαση, όπως για παράδειγμα το μπαλέτο, η ρυθμική γυμναστική και το κολύμπι.

Το κύριο αίτιο των διατροφικών υπερβολών που οδηγούν στην εφηβική ανορεξία, είναι ο βομβαρδισμός των παιδιών με λανθασμένα πρότυπα και η προβολή της εξωτερικής εμφάνισης ως βασικής προϋπόθεσης επιτυχίας και ευτυχίας. Επαγγέλματα όπως αυτά του μοντέλου, του ηθοποιού και του τραγουδιστή, με μεγάλη δημοφιλία και ''εύκολη και γρήγορη επιτυχία'', οδηγούν πολλούς εφήβους στην υιοθέτηση και μίμηση των αντίστοιχων προτύπων με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας εφαρμόζεται πρόγραμμα παρέμβασης από ομάδα ειδικών (παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, διατροφολόγος, οικογενειακή σύμβουλος), με ικανοποιητικά αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό παιδιών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις