ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχει ''καλό'' στρες...

Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2011, 14:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δεν υπάρχει ''καλό'' στρες...
Facebook Twitter Whatsapp

Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμα και το στρες που θεωρούμε άκακο (δηλαδή το σχετικά ήπιο) είναι ιδιαίτερα σημαντικό και βλαβερό.

Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμα και το στρες που θεωρούμε άκακο (δηλαδή το σχετικά ήπιο) είναι ιδιαίτερα σημαντικό και βλαβερό.

Οι ερευνητές στην προκειμένη περίπτωση δεν επικεντρώθηκαν σε ειδικά προβλήματα υγείας, αλλά σε γενικά. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι στα γενικά ζητήματα υγείας, ακόμα και όσοι δεν δηλώνουν έντονο στρες αλλά ήπιο, μακροπρόθεσμα εκδηλώνουν διάφορα προβλήματα υγείας είτε καθαρά σωματικά είτε ψυχικά. Το αποτέλεσμα κατά τη γνώμη των ερευνητών δείχνει ότι το στρες βλάπτει ακόμα και όταν δεν είναι τόσο έντονο ώστε να αποτελεί συναγερμό και ίσως μάλιστα το ήπιο στρες να είναι πιο ύπουλο, επειδή ακριβώς οι περισσότεροι το υποτιμούν και δεν παίρνουν μέτρα ώστε να το ελέγξουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα του «ήπιου στρες» γίνονται ορατά με συγκεκριμένα προβλήματα μέσα σε μία πενταετία τα οποία συχνά αφορούν εκδήλωση υπέρτασης, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ψυχικές διαταραχές που καθιστούν το άτομο ακόμα και ανίκανο να εργαστεί. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι αντιμετωπίζουν ήπιο στρες διαρκώς, έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα σωματικής υγείας ή ψυχικές διαταραχές σε σύγκριση με όσους δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ελάχιστο στρες.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία από το βρετανικού Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και δημοσιεύεται στην ειδική Επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health»

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr