ΥΓΕΙΑ

«Σωτήρια» η ιματινίμπη για τους ασθενείς με γαστρεντερικό καρκίνο

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2011, 20:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Σωτήρια» η ιματινίμπη για τους ασθενείς με γαστρεντερικό καρκίνο
Facebook Twitter Whatsapp
Η 3ετής θεραπεία με ιματινίμπη βελτιώνει σημαντικά το διάστημα επιβίωσης χωρίς υποτροπή, αλλά και την συνολική επιβίωση των ασθενών με στρωματικό όγκο του γαστρεντερικού (GIST) θετικό στην πρωτεΐνη KIT (ΚΙΤ+), κατόπιν χειρουργικής εξαίρεσης, συγκριτικά με τους ασθενείς που λαμβάνουν μονοετής θεραπεία.
Η 3ετής θεραπεία με ιματινίμπη βελτιώνει σημαντικά το διάστημα επιβίωσης χωρίς υποτροπή, αλλά και την συνολική επιβίωση των ασθενών με στρωματικό όγκο του γαστρεντερικού (GIST) θετικό στην πρωτεΐνη KIT (ΚΙΤ+), κατόπιν χειρουργικής εξαίρεσης, συγκριτικά με τους ασθενείς που λαμβάνουν μονοετής θεραπεία. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 47ο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, σε διάστημα πέντε ετών, το 66% των ασθενών που έλαβαν 3ετή θεραπεία με ιματινίμπη παρέμειναν ελεύθεροι υποτροπής (πρωτεύον καταληκτικό σημείο), έναντι 48% αυτών που είχαν λάβει μονοετή θεραπεία (p
Η μελέτη Φάσης ΙΙΙ διεξήχθη σε 400 ασθενείς από την Σκανδιναβική Ομάδα Σαρκώματος (Scandinavian Sarcoma Group, SSG) και την Ομάδα Σαρκώματος του Arbeitsgemeinschaft Internistische Onkologie (AIO). Αποτελεί την πρώτη πολυκεντρική κλινική μελέτη η οποία καταδεικνύει το όφελος επιβίωσης της επικουρικής θεραπείας με imatinib σε ασθενείς με KIT+ GIST κατόπιν παράτασης της θεραπείας σε τρία έτη συγκριτικά με την μονοετή θεραπεία. Το προφίλ ασφάλειας του imatinib ήταν παρόμοιο με αυτό που έχει αναφερθεί σε προγενέστερες μελέτες.

«Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ότι, παρατείνοντας την διάρκεια θεραπείας με ιματινίμπη στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αυξάνεται το διάστημα επιβίωσης χωρίς υποτροπή. Για πρώτη φορά, υπάρχει και επίδραση στη συνολική επιβίωση», δήλωσε ο Δρ Heikki Joensuu, Καθηγητής Ογκολογίας, Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δύναται να επηρεάσουν θετικά την κλινική πρακτική βοηθόντας τους ιατρούς να βελτιστοποιήσουν την θεραπευτική προσέγγιση για τους ασθενείς με εγχειρήσιμους KIT+ GIST.»

Οι στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού, είναι ένας σπάνιος, απειλητικός για τη ζωή καρκίνος της γαστρεντερικής οδού. Η παθολογική μορφή της πρωτεΐνης ΚΙΤ, η οποία οδηγεί στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αποτελεί το βασικό αίτιο για τους GIST. Κατόπιν ολοκληρωτικής εξαίρεσης των πρωτοπαθών GIST, οι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο υποτροπής.

«Εδώ και εννέα χρόνια, η ιματινίμπη αποτελεί την πρώτη αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με KIT+ GIST στο μεταστατικό στάδιο, και κατόπιν ως επικουρική θεραπεία,» δήλωσε ο Hervé Hoppenot, πρόεδρος της παρασκευάστριας εταιρείας του φαρμάκου. «Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε συναρπαστικά νέα δεδομένα τα οποία καταδεικνύουν ότι παρατείνοντας τη διάρκεια της επικουρικής θεραπείας στα τρία έτη, η ιματινίμπη βελτιώνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση ασθενών με KIT+ GIST. Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική είδηση για την κοινότητα των ασθενών με GIST.»

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν το διάστημα επιβίωσης χωρίς υποτροπή (recurrence-free survival) σε ασθενείς με GIST και υψηλό κίνδυνο υποτροπής κατόπιν πέντε ετών μετά τη διάγνωση που λάμβαναν επικουρική θεραπεία με ιματινίμπη για διάστημα 12 ή 36 μηνών. Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιελάμβαναν τη συνολική επιβίωση (overall survival) και την ασφάλεια της θεραπείας. Τετρακόσιοι ασθενείς συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη, και η διάμεση παρακολούθηση διήρκησε 54 μήνες. Η ιματινίμπη ήταν γενικά καλά ανεκτή.

Πηγή: in.gr