ΥΓΕΙΑ

Λοβέρδος: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρωτοπορία του αγώνα κατά του AIDS

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 20:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λοβέρδος: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρωτοπορία του αγώνα κατά του AIDS
Facebook Twitter Whatsapp
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα πλαίσια της ειδικής συνόδου για το AIDS, τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται στις ιδέες-προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού για οριστική καταπολέμηση της ασθένειας μέσα σε μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα παραμείνει στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα. Παράλληλα, διακήρυξε ότι παρά την οικονομική κρίση, οι ασθενείς μπορούν να εμπιστεύονται και να στηρίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα πλαίσια της ειδικής συνόδου για το AIDS, τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται στις ιδέες-προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού για οριστική καταπολέμηση της ασθένειας μέσα σε μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα παραμείνει στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα. Παράλληλα, διακήρυξε ότι παρά την οικονομική κρίση, οι ασθενείς μπορούν να εμπιστεύονται και να στηρίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι φέτος συμπληρώνονται τρεις δεκαετίες στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS και ότι η εμφάνιση και η ραγδαία εξάπλωση του ιού HIV στις αρχές της δεκαετίας του 1980 επέφερε πραγματικό σοκ.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η επιδημία έχει βαθύνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και ακόμη περισσότερο, στο εσωτερικό των πλουσίων κρατών η απόσταση που χωρίζει τις πλούσιες από τις φτωχές χώρες έγινε μεγαλύτερη. Το κόστος της πρόληψης και της ιατρικής θεραπείας, ιδιαίτερα για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, ήταν και συνεχίζει να είναι υπερβολικό, όπως είπε.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισήμανε ότι η επιδημία έχει αυξήσει τον κίνδυνο του κοινωνικού στιγματισμού για ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού, όπως για άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, για ναρκομανείς και ανθρώπους που έχουν ανάγκη μετάγγισης, τονίζοντας με έμφαση ότι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι για τη διεθνή κοινότητα, η φετινή Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση του ΟΗΕ για το AIDS, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για να θυμηθούμε τα μεγάλα επιτεύγματα του κοινού μας αγώνα κατά της νόσου, κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων δεκαετιών, αλλά επίσης για να υπενθυμίσουμε ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

Χάριν στις κοινές μας προσπάθειες και την πρόοδο της επιστήμης, σημείωσε χαρακτηριστικά, καταφέραμε να τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ελλάδας για το συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε ότι η χώρα μας χαιρετίζει τις προτάσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, και οι στόχοι που προτείνει είναι «σαφείς και φιλόδοξοι» και χρειαζόμαστε αυτούς τους στόχους, αν θέλουμε να πετύχουμε. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ, είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σκληρά για την επίτευξη των στόχων αυτών, είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ειδικότερα, υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα κατά του AIDS, που οδηγούν σε κάποια «αξιοσημείωτα αποτελέσματα» κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Βασικός στόχος μας ήταν να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Σήμερα, όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη μπορούν να λάβουν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμη και αν είναι φτωχοί, ανασφάλιστοι ή παράνομοι μετανάστες. Μια άλλη προτεραιότητά μας, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, ήταν να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθηθούν δράσεις κατά των διακρίσεων. Μέσα από εκστρατείες στα σχολεία, στο στρατό, στις φυλακές και αλλού, αλλά και μέσω ασφαλούς ελέγχου του αίματος για ενίσχυση της πρόληψης.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα, έχουμε πρόθεση να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες αυτές, σημειώνοντας, για παράδειγμα ότι πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν περαιτέρω προγράμματα για τη δωρεάν διανομή προφυλακτικών και για ανταλλαγή βελόνων και συρίγγων για τη μείωση του ιού HIV/AIDS. Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, συνεργαζόμαστε στενά με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με την κοινωνία των πολιτών και τις ΜΚΟ. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει ως δωρήτρια χώρα στο Παγκόσμιο Ταμείο και στο UNAIDS και υποστηρίζουμε σταθερά τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, τόνισε ο υπουργός, περίπου 6.000 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας απαιτεί από εμάς να επενδύσουμε τα χρήματά μας με ένα πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι θα επιτύχουμε σ' αυτή την προσπάθεια, χωρίς μείωση του επιπέδου προστασίας.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος διακήρυξε ότι μπροστά στα οποιαδήποτε προβλήματα, οι άνθρωποι μπορούν να βασίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας μας για την ασφάλειά τους, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει στην πρωτοπορία του αγώνα κατά του HIV-AIDS.