ΥΓΕΙΑ

Νέες μέθοδοι θεραπείας για τον σακχαρώδη διαβήτη

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 16:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέες μέθοδοι θεραπείας για τον σακχαρώδη διαβήτη
Facebook Twitter Whatsapp
«Σημασία έχει να ελέγχουμε εμείς το διαβήτη και όχι ο διαβήτης εμάς». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης «Σακχαρώδης Διαβήτης. Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία. Η σημασία της πρόληψης και του αυτοελέγχου», που πραγματοποιήθηκε στο Αιάντειο Σαλαμίνας.
«Σημασία έχει να ελέγχουμε εμείς το διαβήτη και όχι ο διαβήτης εμάς». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης «Σακχαρώδης Διαβήτης. Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία. Η σημασία της πρόληψης και του αυτοελέγχου», που πραγματοποιήθηκε στο Αιάντειο Σαλαμίνας. Ο κ. Ιωάννης Ντούπης, διακεκριμένος διαβητολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ. Γκόλφω Γεμιστού, πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη Πειραιά και Νήσων, μοιράστηκαν με τους παρευρισκομένους ανησυχίες, αλλά και προσδοκίες από τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και πρόληψης, έτσι ώστε «η εκπαίδευση να αποτελέσει το κλειδί για να μάθει κανείς να ζει με το διαβήτη», όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκόλφω Γεμιστού.

Ο κ. Ιωάννης Ντούπης, διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Ιατρείου του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η σωστή ενημέρωση γύρω από το διαβήτη. «Στη σημερινή εποχή ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας καταγράφονται πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς και αν αναλογιστούμε και το συγγενικό τους περιβάλλον καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Ντούπης αφού όρισε τον σακχαρώδη διαβήτη ως την ασθένεια κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα η ζάχαρη να συγκεντρώνεται στα αγγεία και όχι στα κύτταρα, όπως θα έπρεπε φυσιολογικά για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό, ανέλυσε τους τύπους του διαβήτη.

«Έχουμε τρεις τύπους διαβήτη. Τον διαβήτη τύπου 1, το νεανικό διαβήτη, που χρειάζεται απαραίτητα ινσουλίνη καθώς στους πάσχοντες παράγεται ελάχιστη έως καθόλου ινσουλίνη. Τον διαβήτη τύπου 2, των ενηλίκων, όπου έχουμε ινσουλίνη αλλά δεν είναι αρκετή. Ο τύπος αυτός αφορά στο 80% των διαβητικών και κατά κύριο λόγο τον συναντάμε σε ενήλικες παχύσαρκους.

Και τον διαβήτη τύπου 3, κύησης, όπου η θεραπεία γίνεται με δίαιτα και αναλόγως την περίπτωση με ή χωρίς ινσουλίνη».

Αναλύοντας τα συμπτώματα του διαβήτη - που είναι η πείνα, η όρεξη χωρίς να παίρνουμε όμως κιλά, η συχνουρία, η δίψα, το αίσθημα κόπωσης, η θόλωση της όρασης - ο Ιωάννης Ντούπης τόνισε πως δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Ο Θωμάς Έντισον, η ηθοποιός Χάλι Μπέρι, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, οι διάσημοι τραγουδιστές Τζιμ Μπράουν και Μπι Μπι Κινγκ, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους που έπασχαν από διαβήτη.

«Ριζική θεραπεία προς το παρόν δεν υπάρχει, μπορεί να γίνει όμως σωστή αντιμετώπιση», ανέφερε συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον γιατρό, αλλά σε μεγάλο ποσοστό και από τον ασθενή. Ο ιατρός θα πρέπει να φροντίζει τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής, να ανιχνεύει τις επιπλοκές και να τις αντιμετωπίζει, να εκπαιδεύει τον ασθενή. Ο ασθενής από τη μεριά του θα πρέπει να θέτει στόχους, να έχει αυτοέλεγχο, να ακολουθεί σωστή διατροφή και να ασκείται». Σε ότι αφορά στα θεραπευτικά σχήματα έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής δισκία, καινούργια ενέσιμα φάρμακα, ινσουλίνη και αντλία ινσουλίνης.

Σημαντικός παράγοντας όμως, στην αντιμετώπιση του διαβήτη, είναι η ανίχνευση και η θεραπεία των επιπλοκών. Γι’ αυτό χρειάζεται τακτικός έλεγχος νεφρών, καρδιάς, δοντιών, ποδιών, οφθαλμολογικός έλεγχος ώστε να παρακολουθούμε όλη την πορεία και τη διάσταση της ασθένειας στον οργανισμό μας. Επίσης, το ίδιο σημαντική είναι η φυσική δραστηριότητα και η φυσικά η διατροφή που πρέπει να βασίζεται σε τακτικά μικρά γεύματα, στα λαχανικά, στα φρούτα, τα όσπρια, την αποφυγή κόκκινου κρέατος.


Πηγή: iatronet.gr