ΥΓΕΙΑ

Ανακαλύφθηκε φάρμακο για την ώχρα κηλίδα

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 17:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανακαλύφθηκε φάρμακο για την ώχρα κηλίδα
Facebook Twitter Whatsapp
Ένα νέο φάρμακο για τα μάτια είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας - και γι' αυτό συνιστάται να εγκριθεί, ανακοίνωσε ομάδα εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Ένα νέο φάρμακο για τα μάτια είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας - και γι' αυτό συνιστάται να εγκριθεί, ανακοίνωσε ομάδα εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Η συμβουλευτική επιτροπή του FDA εξέδωσε ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση για έγκριση του φαρμάκου αφλιβερσέπτη (aflibercept) ως θεραπείας για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το φάρμακο συνιστάται να χορηγείται με έγχυση μία φορά κάθε 2 μήνες, αφού όμως πρώτα υπάρξουν τρεις αρχικές δόσεις, οι οποίες θα χορηγηθούν ανά 1 μήνα.

Εάν εγκριθεί, το φάρμακο θα διατεθεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Eylea.

Οι συστάσεις των συμβουλευτικών επιτροπών της δεν είναι δεσμευτικές για την FDA, η οποία όμως συνήθως τις ακολουθεί. Την τελική της απόφαση για το αν θα εγκριθεί ή όχι, αναμένεται να την εκδώσει έως τις 20 Αυγούστου.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων. Η υγρή μορφή της, για την οποία και προορίζεται το νέο φάρμακο, είναι η πιο σοβαρή.

Πηγή: tanea.gr