ΥΓΕΙΑ

Μία πρωτεϊνη ευθύνεται για το χρώμα των μαλλιών μας

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2011, 18:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μία πρωτεϊνη ευθύνεται για το χρώμα των μαλλιών μας
Facebook Twitter Whatsapp
Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης απέδειξαν για πρώτη φορά ότι ο μηχανισμός σηματοδότησης της πρωτεΐνης Wnt (που ελέγχει πολλές βιολογικές διαδικασίες) μεταξύ της ρίζας της τρίχας και των βλαστοκυττάρων μελανίνης, υπαγορεύει τον χρωματισμό των μαλλιών.
Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης απέδειξαν για πρώτη φορά ότι ο μηχανισμός σηματοδότησης της πρωτεΐνης Wnt (που ελέγχει πολλές βιολογικές διαδικασίες) μεταξύ της ρίζας της τρίχας και των βλαστοκυττάρων μελανίνης, υπαγορεύει τον χρωματισμό των μαλλιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Cell, η έρευνα έγινε από τον Δρ Μαγιουμι Ιτο, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Δερματολογίας «Ronald O. Pereleman» του πανεπιστημίου.

«Γνωρίζαμε εδώ και αρκετές δεκαετίες ότι τα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας και τα κύτταρα που παράγουν την μελανίνη συνεργάζονται για να παράγουν το χρώμα της τρίχας. Ανακαλύψαμε ότι ο μηχανισμός αποστολής σημάτων της πρωτεΐνης Wnt είναι σημαντικός για τις συντονισμένες δράσεις των δύο αυτών σειρών βλαστοκυττάρων και το χρώμα των μαλλιών», εξηγεί ο ερευνητής.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι μια πιθανή χειραγώγηση της Wnt μπορεί να αποτελέσει την καινοτόμο στρατηγική για την αντιμετώπιση του γκριζαρίσματος των μαλλιών, καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ανάπλασης των ιστών.

«Το ανθρώπινο σώμα έχει πολλούς τύπους βλαστοκυττάρων που έχουν την δυνατότητα να αναγεννούν διάφορα όργανα. Οι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ βλαστοκυττάρων της τρίχας και του χρώματος, ειδικά κατά τη φάση της ανανέωσης του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να μας δώσει σημαντικά στοιχεία για το πώς μπορούμε να αναπλάσουμε σημαντικά όργανα του σώματος, που περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων», υπογραμμίζει ο Δρ Ιτο.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν γενετικά μοντέλα τρωκτικών για να εξετάσουν τα πρότυπα σηματοδότησης της πρωτεΐνης Wnt που δίνουν την δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των βλαστοκυττάρων του θύλακα της τρίχας και των βλαστοκυττάρων μελανίνης, ώστε να παραχθεί τριχοφυΐα και να δημιουργηθεί το χρώμα των μαλλιών.

Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης ότι η εκκένωση (ή αναστολή ή μη φυσιολογική) σηματοδότηση της Wnt στα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας, όχι μόνο αναστέλλει την επανάπτυξη της τρίχας, αλλά επίσης εμποδίζει την ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων μελανίνης, που είναι αναγκαία για την παραγωγή του χρώματος της τρίχας. Η ελλιπής ενεργοποίηση της ενεργοποίησης της Wnt στα βλαστοκύτταρα μελανίνης τελικά οδηγεί στον αποχρωματισμό ή λεύκανση της τρίχας.

Από τα πειράματα πάντως προκύπτει και η πιθανότητα, ο μηχανισμός σηματοδότησης της Wnt να είναι η βασική οδός για την ρύθμιση των βλαστοκυττάρων μελανίνης και παρατήρησης της συμπεριφοράς των μελανοκυττάρων σε σχέση με την αναγέννησης της τρίχας. Αυτό θα δώσει νέα στοιχεία για ασθένειες όπου τα μελανοκύτταρα είτε έχουν απολεσθεί (γκρίζα μαλλιά) ή διέρχονται ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, όπως στην περίπτωση του μελανώματος.

Πηγή: in.gr