ΥΓΕΙΑ

Mέσα σε 3 δεκαετίες υπερδιπλασιάστηκαν οι ασθενείς με διαβήτη

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2011, 17:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Mέσα σε 3 δεκαετίες υπερδιπλασιάστηκαν οι ασθενείς με διαβήτη
Facebook Twitter Whatsapp
Ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980, παγκοσμίως, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’.
Ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980, παγκοσμίως, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’. Ερευνητές από το Imperial College, στο Λονδίνο, και το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στις ΗΟΑ, ανέλυσαν στοιχεία 2,7 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους για να καταλήξουν σε παγκόσμιο αριθμό.

Ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που πάσχουν από όλες τις μορφές της νόσου αυξήθηκε από 153 εκατ. σε 347 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές καλούν σε καλύτερο εντοπισμό και αγωγή για την καταπολέμηση της νόσου. Σημειώνουν ότι το 70% της αύξησης οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Ο Majid Ezzati, του Ιmperial College, δήλωσε ότι ο διαβήτης γίνεται περισσότερο συχνός παντού. Πρόσθεσε ότι αν δεν αναπτυχθούν καλύτερα προγράμματα για τον εντοπισμό ανθρώπων με αυξημένα επίπεδα σακχάρου και αν δεν βοηθηθούν οι άνθρωποι να ελέγξουν το βάρος τους, ο διαβήτης θα συνεχίσει να θέτει σημαντικό βάρος στα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Ο διαβήτης οδηγεί σε ανεπαρκή ρύθμιση του σακχάρου, που μπορεί να βλάψει τα νεφρά και να προκαλέσει τύφλωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα εξέτασε τον διαβήτη 1 και 2. Ερευνητές πιστεύουν ότι τα περισσότερα περιστατικά ήταν τύπου 2, που συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής.

Από τα ανεπτυγμένα κράτη, οι ΗΠΑ είχαν τα περισσότερα περιστατικά, ενώ το ποσοστό διαβητικών ήταν σχετικά χαμηλό στη δυτική Ευρώπη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακάλυψε ότι τα ποσοστά διαβητικών έχουν είτε αυξηθεί είτε παραμείνει ίδια, σχεδόν σε κάθε χώρα.

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη 2 είναι το επιπλέον σωματικό βάρος, η καταγωγή από τη νότια Ασία ή από την Αφρική, η ηλικία άνω των 40 ετών ή το οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Πηγή: iatronet.gr