ΥΓΕΙΑ

Ακόμα και 1 ποτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκινητικό δυστύχημα

Δημοσίευση 28 Ιουνίου 2011, 15:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ακόμα και 1 ποτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκινητικό δυστύχημα
Facebook Twitter Whatsapp
Η κατανάλωση ακόμα και ενός ποτηριού κρασιού ή μπύρας μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, τόσο ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να τραυματιστεί ή να πεθάνει κάποιος οδηγός σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αναφέρει νέα έρευνα.
Η κατανάλωση ακόμα και ενός ποτηριού κρασιού ή μπύρας μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, τόσο ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να τραυματιστεί ή να πεθάνει κάποιος οδηγός σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αναφέρει νέα έρευνα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, ανακάλυψαν ότι η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα κατά 0,01 % αύξανε τις πιθανότητες σοβαρού ατυχήματος.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Addiction’, ερευνητές ανέλυσαν εθνικά στοιχεία μοιραίων αυτοκινητικών δυστυχημάτων στις ΗΠΑ, μεταξύ του 1994 και του 2008.

Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν φαίνεται να είναι ασφαλής για την οδήγηση, σύμφωνα με την έρευνα. Ακόμα και με μόλις εντοπίσιμες ποσότητες αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού υπήρχαν 4,33 σοβαροί τραυματισμοί για κάθε μη σοβαρό τραυματισμό έναντι 3,17 σοβαρών τραυματισμών για τους οδηγούς που δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής David Phillips, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι τα ατυχήματα είναι 36,6% πιο σοβαρά ακόμα και όταν μόλις εντοπίζεται το αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχουν 3 παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα. Συγκρίνοντας τους νηφάλιους οδηγούς με όσους έχουν καταναλώσει αλκοόλ, η δεύτερη ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγεί πιο γρήγορα, να μη δέσει σωστά τη ζώνη και να οδηγεί η ίδια το όχημα. Οι παραπάνω παράγοντες συνδέονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ της ποσότητας αλκοόλ που κατανάλωνε ένας οδηγός και των 3 παραπάνω παραγόντων. Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του οδηγού, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μέση ταχύτητα του οχήματος και η σοβαρότητα του ατυχήματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αυστηρή νομοθεσία είναι πολύ πιθανόν να μειώσει τους τραυματισμούς και να σώσει ζωές.

Πηγή: iatronet.gr