ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα κατά του AIDS προλαμβάνουν τη μόλυνση από τον ιό HIV

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2011, 16:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Φάρμακα κατά του AIDS προλαμβάνουν τη μόλυνση από τον ιό HIV
Facebook Twitter Whatsapp
Φάρμακα για το AIDS που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιού HIV μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προλαμβάνεται η μόλυνση από τον ιό μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Φάρμακα για το AIDS που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιού HIV μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προλαμβάνεται η μόλυνση από τον ιό μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τα ευρήματα αυξάνουν τα στοιχεία ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την περίθαλψη ανθρώπων που είναι ήδη άρρωστοι, μπορεί επίσης να κρύβουν το κλειδί για την επιβράδυνση της διάδοσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης αυτής νόσου.

Στην έρευνα συμμετείχαν ζευγάρια στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Μποτσουάνα. Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση καθημερινά φαρμάκων κατά του AIDS μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης κατά τουλάχιστον 62%, όταν συγκριθεί με τη χορήγηση ψευδοφαρμάκου.

Στη μεγαλύτερη από τις δύο μελέτες εξετάστηκαν 4.758 ζευγάρια στην Κένυα και την Ουγκάντα, στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν θετικός στον ιό HIV και ο άλλος αρνητικός. Οι σύντροφοι που ήταν αρνητικοί και έπαιρναν το φάρμακο tenofovir ή Viread της Gilead Sciences Inc., εμφάνισαν κατά μέσο όρο 62% λιγότερες μολύνσεις.

Στα ζευγάρια στα οποία χορηγούνταν το Truvada --ένα άλλο φάρμακο της Gilead που συνδυάζει τα φάρμακα tenofovir και emtricitabine-- ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίσθηκε κατά 73% στη μελέτη, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Από τη δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από 1.200 σεξουαλικά δραστήριοι άνδρες και γυναίκες στην Μποτσουάνα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν καθημερινά το Truvada είχαν κατά 62% μειωμένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον HIV.