ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στο ποτό

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2011, 17:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καρκίνος: Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στο ποτό
Facebook Twitter Whatsapp
Η είδηση μπορεί να στεναχωρήσει όσους αρέσκονται να πίνουν κάνα ποτάκι την ημέρα, αλλά όταν το θέμα είναι η πρόληψη του καρκίνου, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ.
Η είδηση μπορεί να στεναχωρήσει όσους αρέσκονται να πίνουν κάνα ποτάκι την ημέρα, αλλά όταν το θέμα είναι η πρόληψη του καρκίνου, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ. Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ) επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας, τα περισσότερα κράτη θέτουν όρια ασφαλείας στην κατανάλωση αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες συνέπειές του και τις επείγουσες διακομιδές στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, κατά την θέσπιση των ορίων αυτών, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

Συνεπώς, τα όρια για 1-3 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και τα 2-4 για τους άντρες (το όριο αλλάζει αναλόγως με το κράτος), αποθαρρύνουν μεν την υπερκατανάλωση αλλά δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον δρα Πωλ Λατινό-Μαρτέλ και τους συνεργάτες του, «βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, δεν υπάρχει επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ στο οποίο ο κίνδυνος καρκίνου να είναι μηδενικός».

Όπως εξηγούν, η Διεθνής Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει διαπιστώσει πως το αλκοόλ είναι καρκινογόνο τόσο στα ζώα, όσο και στους ανθρώπους.

Επιπλέον, έκθεση του 2007 του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) και του Αμερικανικού Ιδρύματος Μελέτης του Καρκίνου (AICR) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ σχετίζεται με τους καρκίνους του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Συνεπώς, «τα υπάρχοντα, λογικά όρια» κατανάλωσης αλκοόλ, είναι «ανεπαρκή για την πρόληψη του καρκίνου», προσθέτουν. Και καταλήγουν: «Το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί».
Πηγή: tanea.gr