ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2011, 12:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος
Facebook Twitter Whatsapp
Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D προστατεύει τις γυναίκες που ήδη έχουν εκδηλώσει δερματικούς καρκίνους (όχι μελάνωμα), έναντι της πλέον θανατηφόρας μορφής του συγκεκριμένου καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D προστατεύει τις γυναίκες που ήδη έχουν εκδηλώσει δερματικούς καρκίνους (όχι μελάνωμα), έναντι της πλέον θανατηφόρας μορφής του συγκεκριμένου καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology. Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή και να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, δεδομένου ότι ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη και εκδήλωσαν μελάνωμα, ήταν εξαρχής χαμηλός.

«Δεν συστήνουμε εξαιρετικά υψηλές δόσεις» βιταμίνης D, εξηγεί η Δρ Τζην Τανγκ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, συγγραφέας της μελέτης.

«Ωστόσο, με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι αν έχετε ήδη εκδηλώσει δερματικό καρκίνο, αλλά όχι μελάνωμα, ήδη διατρέχετε κίνδυνο μελανώματος στο μέλλον και η λήψη λίγης βιταμίνης D και ασβεστίου, είναι λογική τακτική και όχι επιβλαβής», συμπληρώνει.

Διαθέσιμα στοιχεία έχουν τεκμηριώσει ότι η βιταμίνη D ίσως βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και άλλους καρκίνους, επηρεάζοντας την κυτταρική ανάπτυξη και ίσως σταματώντας τα κύτταρα από το να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Η Δρ Τανγκ και οι συνεργάτες της θέλησαν να δουν αν όντως ισχύει αυτό σε ομάδα γυναικών που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Women's Health Initiative, στόχος της οποίας ήταν μελέτη των επιδράσεων της δίαιτας και της ορμονικής θεραπείας στον κίνδυνο νόσησης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί για 36.000 γυναίκες, 50-79 ετών. Οι μισές είχαν πάρει συμπληρώματα 1.000 mg ασβεστίου και 400 IU βιταμίνης D3 καθημερινά, ενώ οι υπόλοιπες έπαιρναν εικονικό συμπλήρωμα διατροφής.

Με τη χρήση ερωτηματολογίων και αναφορών από τις ιατρικές επισκέψεις, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν πολλές γυναίκες που εκδήλωσαν καρκίνο του δέρματος σε διάστημα επτά ετών.

Δεν προέκυψαν διαφορές στο πόσο συχνά οι γυναίκες και των δύο ομάδων είχαν διαγνωστεί με δερματικό καρκίνο (όχι μελάνωμα) ή με μελάνωμα. Σε περίπου 1.700 γυναίκες σε κάθε ομάδα διαγνώστηκε δερματικός καρκίνος (όχι μελάνωμα) ενώ 82 που έπαιρναν ασβέστιο και βιταμίνη D και 94 της ομάδας ελέγχου, εκδήλωσαν μελάνωμα.

Ωστόσο, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι και προηγουμένως είχαν καρκίνο του δέρματος (όχι μελάνωμα), που σημαίνει ότι διέτρεχαν ήδη υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικού μελανώματος, ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τελικά μελάνωμα, αν είχαν πάρει επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνη D.

Τα συνολικά νούμερα ήταν μικρά -10 γυναίκες ανά 1.000 με ιστορικό καρκίνου του δέρματος εκδήλωσαν τελικά μελάνωμα στην ομάδα παρέμβασης, συγκριτικά με 24 στην ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με την Δρ Τανγκ η σχέση μεταξύ συμπληρώματος βιταμινών και καρκίνου του δέρματος αποδίδεται κυρίως στην βιταμίνη D.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής συστήνει τη λήψη 1.000-1.200 mg ασβεστίου την ημέρα και 600-800 IU βιταμίνης D, τους ενήλικες. Τα ανώτατα όρια καθορίζονται στα 2.000 mg ασβεστίου και 4.000 IU βιταμίνης D.

Το πλεόνασμα βιταμίνης D αν και σπάνια μπορεί να προκύψει στον οργανισμό, έχει σχετιστεί με νεφρολιθίαση και αυξημένο κίνδυνο ηπατικών και νεφρικών προβλημάτων.

Επόμενος στόχος της ομάδας της Δρ Τανγκ είναι η συγκρότηση δείγματος γυναικών για να μελετήσει τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καρκίνου του δέρματος, αλλά με υψηλότερες δοσολογίες.


Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr