ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία για τη νόσο του Νείλου από το πρώτο κρούσμα στην Αττική

Δημοσίευση 4 Αυγούστου 2011, 16:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανησυχία για τη νόσο του Νείλου από το πρώτο κρούσμα στην Αττική
Facebook Twitter Whatsapp
Μέσα σε 10 μέρες από το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, στην περιοχή της Καρδίτσας, ο ιός του Δυτικού Νείλου πέρασε από τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και τη Λάρισα κι έφτασε για πρώτη φορά μέχρι την Αττική και συγκεκριμένα το Μαραθώνα.
Μέσα σε 10 μέρες από το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, στην περιοχή της Καρδίτσας, ο ιός του Δυτικού Νείλου πέρασε από τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και τη Λάρισα κι έφτασε για πρώτη φορά μέχρι την Αττική και συγκεκριμένα το Μαραθώνα.
Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της λοίμωξης ανέρχεται, πλέον, σε επτά. Ωστόσο τα συμπτώματα είναι ήπια, καθώς μόνο σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε οι ασθενείς να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Οι γιατροί ως εκ τούτου είναι καθησυχαστικοί ότι δεν πρόκειται για επιδημία και ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε μικρό ποσοστό, κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (π.χ. χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σίτες κ.λ.π.), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (π.χ. συστηματικές κωνωποκτονίες και απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων).

Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο που τον καταπολεμά. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010, με 262 περιστατικά.

Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) αλλά και τον άνθρωπο.

Πώς μεταδίδεται

- Από μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Πρόκειται, συνήθως, για το κοινό κουνούπι, το οποίο έχει μολυνθεί από άρρωστα πτηνά.

- Από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις: Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).

- Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

- Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

- Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα στον κορμό και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

- Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα / μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κλπ).
Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr