ΥΓΕΙΑ

Eλλατωματικό γονίδιο προδιαθέτει τον καρκίνο στις ωοθήκες

Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2011, 17:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eλλατωματικό γονίδιο προδιαθέτει τον καρκίνο στις ωοθήκες
Facebook Twitter Whatsapp
Γυναίκες που φέρουν λανθασμένο αντίγραφο του γονιδίου RAD51D έχουν σχεδόν 1 στις 11 πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών, ανακοίνωσαν επιστήμονες. Σημειώνουν ότι το εύρημα αποτελεί την πιο σημαντική ανακάλυψη για γονίδιο καρκίνου των ωοθηκών για περισσότερο από μια δεκαετία.
Γυναίκες που φέρουν λανθασμένο αντίγραφο του γονιδίου RAD51D έχουν σχεδόν 1 στις 11 πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών, ανακοίνωσαν επιστήμονες. Σημειώνουν ότι το εύρημα αποτελεί την πιο σημαντική ανακάλυψη για γονίδιο καρκίνου των ωοθηκών για περισσότερο από μια δεκαετία. Εξετάσεις που θα εντοπίζουν όσες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αναμένονται σε μερικά χρόνια, αναφέρει το Cancer Research UK, και μπορεί να οδηγήσουν ορισμένες στην απόφαση αφαίρεσης των ωοθηκών για να νικήσουν τη νόσο.

Τα ευρήματα ενδεχομένως θα επιταχύνουν την έρευνα για νέα φάρμακα.

Πειράματα σε εργαστήρια υποδεικνύουν ήδη ότι κύτταρα με ελαττωματικό RAD51D είναι ευαίσθητα σε αναστολείς PARP, νέα ομάδα φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν καρκίνους που προκαλούνται από ελαττώματα σε 2 γνωστά γονίδια για καρκίνο μαστού και ωοθηκών, τα BRCA1 και BRCA2.

Αρκετές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν αναστολείς PARP, που δρουν μπλοκάροντας το μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA σε καρκινικά κύττταρα, σταματώντας τον κύκλο και οδηγώντας στη θανάτωση του κυττάρου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Μάιο έδειξαν ότι ένα από αυτά, το olaparib, μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου των ωοθηκών, σε κλινική δοκιμή μέσου σταδίου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου για την έρευνα στον καρκίνο, της Βρετανίας, συνέκριναν το DNA γυναικών 911 οικογενειών με καρκίνο ωοθηκών και μαστού με το DNA ομάδας ελέγχου περισσότερων από 10.000 γυναικών.

Ανακάλυψαν 8 ελαττώματα στο γονίδιο RAD51D σε γυναίκες με καρκίνο σε σύγκριση με μόνο 1 στην ομάδα ελέγχου.

Η επικεφαλής της έρευνας, Nazneen Rahman, αναφέρει ότι γυναίκες με ελάττωμα στο γονίδιο RAD51D έχουν μια στις 11 πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να παραμείνει κρυμμένος για πολύ καιρό και επομένως συχνά δεν ανακαλύπτεται μέχρι που να έχει φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

Η Rahman δήλωσε ότι γυναίκες με το ελαττωματικό γονίδιο μπορεί ενδεχομένως να αποφασίσουν ότι η καλύτερη επιλογή που έχουν είναι να αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους μετά τη γέννηση των παιδιών, ιδιαίτερα αν υπάρχουν άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν πεθάνει από τη νόσο. Πρόσθεσε ότι ο εντοπισμός του RAD51D δείχνει τους αναστολείς PARP ως νέο ομάδα φαρμάκων που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα. Αρχικές δοκιμές σε εργαστήρια έδειξαν ότι κύτταρα με ελαττωματικό RAD51D ήταν πολύ ευαίσθητα σε αυτή την ομάδα φαρμάκων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Genetics’.

Πηγή: iatronet.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr