ΥΓΕΙΑ

O κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται με το ύψος

Δημοσίευση 11 Αυγούστου 2011, 13:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
O κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται με το ύψος
Facebook Twitter Whatsapp
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Αγγλία, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια Βρετανίδες, τις οποίες παρακολούθησαν επί 9,4 χρόνια κατά μέσον όρο. Μεταξύ αυτών καταγράφηκαν περισσότερα από 97.000 κρούσματα καρκίνου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Αγγλία, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια Βρετανίδες, τις οποίες παρακολούθησαν επί 9,4 χρόνια κατά μέσον όρο. Μεταξύ αυτών καταγράφηκαν περισσότερα από 97.000 κρούσματα καρκίνου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, για κάθε αύξηση του ύψους κατά 10 εκατοστά πάνω από το 1,52 μ., ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου αυξανόταν κατά περίπου 16%.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της Επιθεώρησης «The Lancet Oncology» και κάλυψε 17 είδη καρκίνου. Ωστόσο, στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου για την εμφάνισή τους παρατηρήθηκε μόνο για τους 10 από αυτούς.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η συσχέτιση οφείλεται είτε στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, που είναι υψηλότερα στους ψηλούς ανθρώπους και ίσως παίζουν ρόλο στη γένεση του καρκίνου, είτε στο ότι οι υψηλόσωμοι άνθρωποι διαθέτουν περισσότερα σωματικά κύτταρα – άρα είναι πιθανότερο κάποιο να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί σε καρκινογόνο.

«Το ενδιαφέρον αυτής της μελέτης είναι πως αποτυπώνει μια ομοιότητα ανάμεσα σε διαφορετικά είδη καρκίνου, σε ανθρώπους με διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και σε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέιν Γκριν, επιδημιολόγος στην Οξφόρδη. «Αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε πως υπάρχει κάτι πολύ βασικό και κοινό στην εμφάνιση του καρκίνου».Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr