ΥΓΕΙΑ

Περισσότερο ευάλωτες στα καρδιακά νοσήματα οι καπνίστριες από τους καπνιστές

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2011, 11:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Περισσότερο ευάλωτες στα καρδιακά νοσήματα οι καπνίστριες από τους καπνιστές
Facebook Twitter Whatsapp
Οι καπνίστριες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα σε σχέση με τους καπνιστές και ο κίνδυνος αυξάνεται για τις γυναίκες κάθε χρόνο που καπνίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι καπνίστριες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα σε σχέση με τους καπνιστές και ο κίνδυνος αυξάνεται για τις γυναίκες κάθε χρόνο που καπνίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι συγγραφείς της μελέτης που εκπονήθηκε υπό την Ρέιτσελ Χάξλι του πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέτασαν τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που είχαν εκπονηθεί κατά το διάστημα 1966-2010 σε δείγμα 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων και περιελάμβαναν 44.000 καρδιακά επεισόδια.

Διαπίστωσαν ότι οι καπνίστριες διατρέχουν κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους καπνιστές και ο κίνδυνος για τη ζωή τους αυξάνεται κατά 2% κάθε χρόνο που καπνίζουν.

"Το ποσοστό των καπνιστριών αυξάνεται σε ορισμένους πληθυσμούς και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο," έγραψε η Χάξλι και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση Lancet.

"Παραμένει άγνωστο αν κάποιοι μηχανισμοί που αφορούν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έχουν βιολογική προέλευση ή σχετίζονται με τις διαφορές ως προς τη συνήθεια αυτή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να στοχεύουν στις γυναίκες, ειδικά στις χώρες εκείνες όπου αυξάνεται το ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των νεαρών γυναικών."

Το ένα πέμπτο των 1,1 δισεκατομμυρίων καπνιστών παγκοσμίως είναι γυναίκες και σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάρτιο εκατομμύρια γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθώς η άνοδος του οικονομικο-πολιτικού επιπέδου τους τις οδηγεί στο κάπνισμα.

"Δεν έχει αναγνωριστεί ευρέως ότι υπάρχει θέμα διαφοράς φύλου (ως προς το κάπνισμα)," λέει η Χάξλι.

" Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο γυναικείος οργανισμός απορροφά περισσότερο κάποιες από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου σε σχέση με τον ανδρικό. Οι γυναίκες μπορεί να εισπνέουν περισσότερο τον καπνό ή μπορεί να καπνίζουν περισσότερο."

Οπως είπε η Χάξλι το επόμενο βήμα της θα είναι να ολοκληρώσει μία συναφή μελέτη για να εξετάσει αν οι καπνίστριες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλικό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr