ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία-κόπωση: Συχνά συμπτώματα των καρκινοπαθών

Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2011, 12:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αϋπνία-κόπωση: Συχνά συμπτώματα των καρκινοπαθών
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας και για ορισμένους τα προβλήματα ύπνου μπορεί να διαρκούν για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Περισσότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας και για ορισμένους τα προβλήματα ύπνου μπορεί να διαρκούν για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology. Καναδοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τζος Σαβαρντ από το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Λαβαλ στο Κεμπεκ, μίλησαν με σχεδόν 1.000 ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου σχετικά με προβλήματα ύπνου που είχαν. Στην συνέχεια του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για να δυο αν ο ύπνος και τα συμπτώματα που σχετίζονταν με αυτόν είχαν αλλάξει τους μήνες που ακολούθησαν μετά την θεραπεία.

Οι ασθενείς ήταν μεταξύ 23 και 79 ετών και οι περισσότεροι είχαν πρώιμου σταδίου καρκίνο, περιλαμβανομένου του μαστού και του προστάτη.

Την περίοδο της θεραπείας, το 59% των ασθενών ανέφερε συμπτώματα αϋπνίας και περίπου οι μισοί εξ αυτών καταχωρήθηκαν ως πάσχοντες από αϋπνία, δηλαδή εμμένοντα συμπτώματα που συνεπάγονταν επεισόδια δυσκολίας ύπνωσης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Το ποσοστό ήταν τρεις φορές υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται στον γενικό πληθυσμό.

Δεκαοκτώ μήνες μετά, το 36% των συμμετεχόντων εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα αϋπνίας.

Ενώ οι ασθενείς ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αϋπνία καθώς ο καιρός περνούσε, ένας στους επτά εκδήλωσε τα συμπτώματα για πρώτη φορά τους μήνες που ακολούθησαν το χειρουργείο.

Σε άλλη έρευνα που επίσης δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Oncology, η Δρ Τζούλιαν Μποουερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού υπέφερε από κόπωση και ανέφερε κακής ποιότητας ύπνο.

Τα προβλήματα ύπνου προσφάτως αναγνωρίστηκαν ως μια συχνή κατάσταση μεταξύ των καρκινοπαθών. Καθώς οι καρκινοπαθείς πλέον ζουν περισσότερο, οι ογκολόγοι παρατηρούν ότι τελικά οι παρενέργειες αυτές στον ύπνο, αλλά και η κόπωση, είναι συχνότερα.

Η σωματική δραστηριοποίηση κατά την διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας και η διατήρηση της αισιοδοξίας μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αντεπεξέλθει καλύτερα.

Η Δρ Μποουερ και οι συνεργάτες της μελετούν την αποτελεσματικότητα της γιογκα στην θεραπεία της κόπωσης και του tai-chi στην αϋπνία. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική στοθς καρκινοπαθείς που υποφέρουν από αϋπνία και κόπωση.πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr