ΥΓΕΙΑ

Η κάνναβη «φάρμακο» για το στρες;

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 15:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η κάνναβη «φάρμακο» για το στρες;
Facebook Twitter Whatsapp
Μια νέα έρευνα, του Πανεπιστήμιου Χάιφα στο Ισραήλ, υποστηρίζει πως η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη μείωση των συμπτωμάτων του μετα-τραυματικού στρες, εάν χορηγηθεί νωρίς.
Μια νέα έρευνα, του Πανεπιστήμιου Χάιφα στο Ισραήλ, υποστηρίζει πως η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη μείωση των συμπτωμάτων του μετα-τραυματικού στρες, εάν χορηγηθεί νωρίς. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ένα συστατικό στην κάνναβη μπλοκάρει τα συναισθήματα του άγχους, αφού χορηγήθηκε μέσα σε ένα εικοστετράωρο από το αγχωτικό γεγονός. Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Irit Akirav, υποστήριξε πως “βρήκαμε έναν τρόπο να σταματήσουμε το μετατραυματικό στρες, το οποίο ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους”. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν αρουραίοι, οι οποίοι έχουν ανθρώπινες αντιδράσεις και στρεσάρονται όπως και εμείς.

Η κάνναβη αποτελεί ένα παράνομο προιόν, διότι η τακτική του χρήση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχωσικών νοσημάτων, όπως η σχιζοφρένεια. Ωστόσο στη Βρετανία υπάρχει ένα είδος αυτού του φυτού που έχει πάρει άδεια από τον Οργανισμό Υγείας, αλλά φυσικά μόνο για θεραπευτικούς λόγους.

Τέλος οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κάνναβη δε διαγράφει την εμπειρία του τραύματος, αλλά εμποδίζει την ανάπτυξη τραυματικών για τη ψυχική υγεία συμπτωμάτων.


πηγή: real.gr