ΥΓΕΙΑ

Πώς να μιλήσετε στον γιατρό σας

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 14:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πώς να μιλήσετε στον γιατρό σας
Facebook Twitter Whatsapp
Όλα τα είδη ραντεβού έχουν τα δικά τους μυστικά για να είναι επιτυχημένα. Αν θέλετε να έχετε ένα πετυχημένο ραντεβού με τον γιατρό σας διαβάστε τι σας προτείνω.
Όλα τα είδη ραντεβού έχουν τα δικά τους μυστικά για να είναι επιτυχημένα. Αν θέλετε να έχετε ένα πετυχημένο ραντεβού με τον γιατρό σας διαβάστε τι σας προτείνω.
Αν θέλετε και μια δεύτερη γνώμη ζητήστε τη.

Κάντε το ανεπιφύλακτα, ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί ζητούν μία γνώμη από κάποιο συνάδελφό τους. Ειδικά σε δύσκολες περιστάσεις είναι πάντοτε χρήσιμο δύο επιπλέον μάτια. Βέβαια προσέξτε μην πέσετε στην παγίδα. Μην ψάχνετε απεγνωσμένα να για την απάντηση που θέλετε να ακούσετε. Επίσης το ότι η πορεία μιας ασθένειας μπορεί να μην είναι από εκείνη που περιμένατε Δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο γιατρός έχει κάνει λανθασμένη διάγνωση ή ότι δεν εφαρμόζει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Ρωτήστε για κάποιο άλλο άσχετο πρόβλημα, μη φοβάστε.

Πείτε στον γιατρό σας οτιδήποτε θεωρείτε σημαντικό ή ασήμαντο, σχετικό ή άσχετο, οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με την περίπτωσή σας. Πολλές φορές αυτό που οι ασθενείς θεωρούν ασήμαντο και το λένε με δισταγμό καταλήγει να είναι το πιο σημαντικό.

 

Κάντε μία λίστα.

Πριν πάτε στον γιατρό σας κάντε μια λίστα με όλα εκείνα που θέλετε να ρωτήσετε σχετικά με την περίπτωσή σας. Ο γιατρός θα χαρεί όταν δει με πόση υπευθυνότητα αντιμετωπίζετε το θέμα.

 

Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέει ο γιατρός σας μιλήστε!

Αν δεν καταλαβαίνετε την ορολογία, τη διάγνωση ή τις οδηγίες που σας δίνει μη διστάσετε καθόλου να του ζητήσετε να σας εξηγήσει πάλι. Εξηγώντας σας με πιο απλά λόγια ή χρησιμοποιώντας εικόνες και σχέδια είναι σίγουρο ότι θα κατανοήσετε περισσότερα. Μη φύγετε από το ιατρείο του αν δεν έχετε καταλάβει εντελώς ό,τι σας είπε.

Μην κρατάτε τίποτα για τον εαυτό σας.

Στον γιατρό πηγαίνετε για να λάβετε τη σωστή βοήθεια. Μιλήστε του για όλα όσα έχουν σχέση με το σώμα σας και το ιστορικό υγείας σας, για όλα τα συμπτώματα που έχετε και για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Όσες περισσότερες πληροφορίες του δώσετε τόσο καλύτερη διάγνωση θα κάνει. Μην τον αφήνετε να μαντεύει τι μπορεί να έχετε.
 

Αν σκέφτεστε να κάνετε κάποια εναλλακτική θεραπεία πείτε το.

Καλό θα ήταν να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου γιατρού της λεγόμενης συμβατικής ιατρικής που να έχει θετική διάθεση απέναντι στις εναλλακτικές θεραπείες ώστε να σας επισημάνει τι να προσέξετε ή ίσως να σας συστήσει κάποιον εναλλακτικό θεραπευτή. Σε κάθε περίπτωση αναζητήστε τον κατάλληλο εναλλακτικό ιατρό.

Το μυστικό
 

Κρατάτε πάντα αρχείο με τις εξετάσεις των τελευταίων χρόνων και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε. Μπορεί να φανούν χρήσιμες στον γιατρό σας.


Πηγή: omorfamistika.gr