ΥΓΕΙΑ

Σοκολάτα και... καλή καρδιά!

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2012, 18:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σοκολάτα και... καλή καρδιά!
Facebook Twitter Whatsapp
Η σοκολάτα -με μέτρο και κυρίως η μαύρη- φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, ιδίως για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες που είχαν καταλήξει σε παρεμφερές συμπέρασμα.
Η σοκολάτα -με μέτρο και κυρίως η μαύρη- φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, ιδίως για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες που είχαν καταλήξει σε παρεμφερές συμπέρασμα. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτητικής "American Journal of Clinical Nutrition", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) τα αποτελέσματα 42 μικρών κλινικών δοκιμών που αφορούσαν συνολικά περίπου 1.300 άτομα.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι όσοι τρώνε σοκολάτα ή κακάο για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών, εμφανίζουν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεσή τους και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων, παράγοντες και οι δύο δρουν προστατευτικά για την καρδιά.


Oι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα, εμφανίζουν μια μικρή πτώση στο επίπεδο της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και που, όταν αυξάνεται, αυξάνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σοκολάτα φαίνεται να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όμως, όπως είπε η επιστήμονας, χρειάζονται νέες έρευνες μεγαλύτερες σε εύρος δείγματος και σε χρονική διάρκεια για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει ωφέλεια σε βάθος χρόνου που «μεταφράζεται» τελικά σε μείωση του κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, «το μήνυμά μου θα ήταν ότι αν σε κάποιον αρέσει η μαύρη σοκολάτα, τότε το να φάει λίγη, αντί για άλλα γλυκίσματα, μπορεί να αποβεί και ωφέλιμο. Όμως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι όλοι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι τέτοιο», είναι δηλαδή ακόμη πρόωρο να συστήσουν οι ειδικοί την κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο ως μέσου για την μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου.

Άλλωστε, η σοκολάτα έχει και άλλες παρενέργειες, όπως η αύξηση των θερμίδων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον έλεγχο του βάρους. Το μεγαλύτερο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί ακόμα με βεβαιότητα, είναι κατά πόσο η σοκολάτα έχει τόσα οφέλη που να αξίζει κανείς να «υποστεί» την όποια αρνητική πλευρά της.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr