ΥΓΕΙΑ

Νέο εμβόλιο προστατεύει τους ηλικιωμένους από την πνευμονία

Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2012, 12:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέο εμβόλιο προστατεύει τους ηλικιωμένους από την πνευμονία
Facebook Twitter Whatsapp
Το «πράσινο φως» για να γίνεται στους μεσήλικες και ηλικιωμένους το 13δυναμο εμβόλιο της πνευμονίας, που έως τώρα γινόταν στα παιδιά, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το «πράσινο φως» για να γίνεται στους μεσήλικες και ηλικιωμένους το 13δυναμο εμβόλιο της πνευμονίας, που έως τώρα γινόταν στα παιδιά, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εμβόλιο αυτό, που προστατεύει από 13 στελέχη του πνευμονιόκοκκου, εντάχθηκε ήδη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων της χώρας μας, γεγονός που σημαίνει ότι καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η έγκριση του Prevenar 13, όπως λέγεται το εμβόλιο, βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 6.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών. Η νέα έγκριση αφορά τη χορήγησή του στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί πολλές και σοβαρές ασθένειες στα μικρά παιδιά αλλά και στους ηλικιωμένους - μεταξύ αυτών πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μέση ωτίτιδα, ιγμορίτιδα και βακτηριαιμία/σηψαιμία.

Στην πραγματικότητα, αποτελεί την πιο σοβαρή αιτία πνευμονίας στα παιδιά. Μολονότι, όμως, μπορεί να αφήσει στα παιδιά τα «σημάδια» του για την υπόλοιπη ζωή τους, σπανίως τους κοστίζει τη ζωή.

Εντούτοις, είναι θανατηφόρος για τους ενηλίκους άνω των 35 ετών και κυρίως για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που συνήθως μολύνονται από αυτόν από τα παιδιά (ο πνευμονιόκοκκος μεταδίδεται με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος).

Ο πνευμονιόκοκκος έχει 91 στελέχη (υποτύπους), εκ των οποίων οι 13 είναι αυτοί που ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα πνευμονιοκοκκικής νόσου. Το εμβόλιο προστατεύει από αυτούς τους 13 υποτύπους.

Ο εμβολιασμός των ενηλίκων θα γίνεται με μία δόση.


πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr