ΥΓΕΙΑ

Υπάρχουν και καλά νέα...

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2012, 14:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπάρχουν και καλά νέα...
Facebook Twitter Whatsapp
Τον Απρίλιο στο Λονδίνο κτυπά η καρδιά της αθλητιατρικής κοινότητας γιατί εκεί διοργανώνεται το μεγαλύτερο συνέδριο στο χώρο των τραυματισμών στον βασιλιά των σπορ, στο δημοφιλέστερο άθλημα όλων, το ποδόσφαιρο.
Τον Απρίλιο στο Λονδίνο κτυπά η καρδιά της αθλητιατρικής κοινότητας γιατί εκεί διοργανώνεται το μεγαλύτερο συνέδριο στο χώρο των τραυματισμών στον βασιλιά των σπορ, στο δημοφιλέστερο άθλημα όλων, το ποδόσφαιρο. Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η επιστημονική ομάδα της FYSIOTEK αποτελούμενη από τους:

1. Γιώργο Κακαβά
2. Γιώργο Σκάρπα
3. Βασίλη Αλεξίου
4. Παναγιώτη Κουλουμέντα

θα παρουσιάσει μια πρωτοπόρα εργασία για πρόληψη κακώσεων του γονάτου στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ISOKINETIC 2012, υπό την αιγίδα της FIFA, που θα γίνει στο ΛΟΝΔΙΝΟ 21-22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στο γήπεδο της CHEALSEA FC.

Στο συνέδριο αυτό συμμετάσχουν οι καλύτεροι του Παγκοσμίου ποδόσφαιρου και της αθλητιατρικής επιστήμης. Μετά από 20 χρονιά διοργάνωσης στην Ιταλία για πρώτη φόρα υπό την αιγίδα της FIFA το γήπεδο της CLEALSEA FC θα υποδεχθεί το ISOKINETIC 2012 με κύριο θέμα τους τραυματισμούς στο γόνατο του ποδοσφαιριστή.

Η πρόληψη των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, όπως και σε όλα τα σπορ, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας της ιατρικής ομάδας και στο υψηλότερο επίπεδο ακόμη και η FIFA έχει και προωθεί το ‘’11’’ ένα γκρουπ από ασκήσεις που προλαμβάνουν τους τραυματισμούς. Στη χώρα μας στο θέμα της επιστημονικής εξέτασης και πρόληψης των αθλητικών κακώσεων δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή.

Αν εξαιρέσουμε το ΠΑΟ LAB που ουσιαστικά είναι περισσότερο ένα πολύ κάλο εργοφυσιολογικό κέντρο με πολύ καλούς επαγγελματίες να το στελεχώνουν, δεν έχει γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια να αναλυθεί ενδοβιομηχανικά η προδιάθεση για τραυματισμό και η νευρομυηκή συναρμογή του αθλητή. To FIFA medical NETWORK έχει κάνει επί σειρά ετών έρευνα τόσο με τις εθνικές ομάδες αλλά και σε συλλογικό επίπεδο με την συμμέτοχη των μεγαλυτέρων ομάδων (καμία ελληνική) και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ο πιο σοβαρός τραυματισμός είναι η θλάση του οπισθίου μηριαίου. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν στην Βόρεια Ευρώπη σε σχέση με την Νότια (ο καιρός παίζει κάποιο ρόλο??).

Μια ομάδα έχει κατά μέσο όρο 55 τραυματισμούς κάθε σαιζόν και μιλάμε για σοβαρά προβλήματα όχι για τραβήγματα κλπ. Επίσης στα ντόπινγκ τεστ ένα μεγάλο ποσοστό 42% των παικτών δήλωσε ότι παίρνει σε μόνιμη βάση αντιφλεγμονώδη λήγω των μυοσκελετικών προβλημάτων κάτι που επιβαρύνει γενικά τον οργανισμό του αθλητή (στομάχι, νεφρά, καρδιά).

Στην χώρα μας από το 2009 έχει ξεκινήσει μια επιστημονική προσπάθεια με ένα πρωτοπόρο πρωτόκολλο πρόληψης των τραυματισμών με την χρήση υπερσύχρονων εξοπλισμών. Για δυο χρονιές εφαρμόστηκε στις ομάδες βόλεϊ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μετά από σύσταση του πολύ γνωστού προπονητή Α. ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΕΝ που κατάλαβε την χρησιμότητα του. Με αυτή την εμπειρία σαν οδηγό η επιστημονική ομάδα της FYSIOTEK το 2010 εξέτασε 60 ποδοσφαιριστές των ομάδων U17 (κάτω των 17 ετών) και U20 (κάτω των 20 ετών) του Ολυμπιακού Πειραιώς. Τα αποτελέσματα αυτής της ερευνάς έγιναν δεκτά στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ISOKINETIC 2011 υπό την αιγίδα της FIFA που έγινε στην BOLOGNA της Ιταλίας.

Με εφαλτήριο αυτή την παρουσίαση την μοναδική σε όλο το συνέδριο από Έλληνες επιστήμονες έγιναν επαφές και παρουσιάσεις του προγράμματος σε ποδοσφαιρικές ομάδες στην ΟΛΛΑΝΔΙΑ και ΒΕΛΓΙΟ [UTRECHT FC,BRUGGE FC, ANTERLECHT FC] με πολύ θετική αντιμετώπιση από τα ιατρικά επιτελεία αυτών των ομάδων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr