ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνη η αρθρίτιδα για την καρδιά

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2012, 15:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επικίνδυνη η αρθρίτιδα για την καρδιά
Facebook Twitter Whatsapp
Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επικίνδυνα καρδιολογικά προβλήματα και εγκεφαλικά, αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη μελέτη.
Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επικίνδυνα καρδιολογικά προβλήματα και εγκεφαλικά, αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη μελέτη.
Όπως δείχνει, όσοι έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν κατά 40% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καρδιακή προσβολή και στον θάνατο.

Έχουν επίσης 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι Δανοί επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη πιστεύουν ότι η φλεγμονή της αρθρίτιδας επηρεάζει με κάποιον τρόπο τον καρδιακό ρυθμό και οδηγεί στην επονομαζόμενη κολπική μαρμαρυγή – μία από τις συχνότερες αρρυθμίες στον γενικό πληθυσμό.
Η κολπική μαρμαρυγή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην θρόμβωση και ακολούθως στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό.

Πάσχουν 120.000 Έλληνες
Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 120.000 Έλληνες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι περισσότερες από τους άντρες. Η νόσος εκδηλώνεται κυρίως στις ηλικίες 35-55 ετών, αλλά εμφανίζεται και σε άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως αρχίζει από τις αρθρώσεις των χεριών (καρποί, δάκτυλα) ή και τις αρθρώσεις των ποδιών (δάκτυλα, αστράγαλοι, γόνατα).

Οι αρθρώσεις εμφανίζουν πόνο, διόγκωση (πρήξιμο), αυξημένη θερμοκρασία και δυσκαμψία (δυσκολία στην κίνηση), η οποία είναι πιο έντονη κατά τις πρωινές ώρες (πρωινή δυσκαμψία). Στην πορεία μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εκδηλώνεται σε πολλές αρθρώσεις ταυτοχρόνως, αλλά στο 25% προσβάλλει μία μόνο άρθρωση.
Η αρθρίτιδα συχνά συνοδεύεται από αίσθημα αδυναμίας, εύκολη κούραση, ανορεξία και σπανιότερα από επίμονα «δέκατα». Σε αρκετούς ασθενείς εκτός από τις αρθρώσεις προσβάλλονται και άλλα όργανα, όπως το δέρμα (ρευματικά οζίδια) και τα μάτια με την εμφάνιση ξηρότητας (σύνδρομο Sjogren) ή και άλλες σοβαρότερες βλάβες.

Σπανιότερα μπορεί να προσβληθούν η καρδιά, οι πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, ενώ σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθούν απειλητικές καταστάσεις όπως η νεκρωτική αγγειίτιδα και η αμυλοείδωση.


Η νέα μελέτη
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέλυσαν στοιχεία μίας πενταετίας από περισσότερους από 4 εκατομμύρια εθελοντές, οι 18.250 εκ των οποίων είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Όπως διαπίστωσαν, ανά 1.000 υγιείς εθελοντές οι 6 εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή και οι 5,7 εγκεφαλικό σε κάθε έτος της μελέτης. Όμως μεταξύ των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα οι 8 εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή και οι 7,6 εγκεφαλικό – αυξήσεις κατά 40% και 30% αντιστοίχως.

Αν και οι αναλογίες αυτές δεν μοιάζουν ιδιαίτερα σημαντικές, οι ερευνητές σημειώνουν στην διαδικτυακή έκδοση της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ) όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, πως οι γιατροί πρέπει να τις λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν.
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν αυτά σουηδικής μελέτης του 2010 που είχε δείξει ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα συσχετίζεται με το έμφραγμα του μυοκαρδίου.


πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr