ΥΓΕΙΑ

Μελέτες συνδέουν το περιβάλλον της μήτρας με την παχυσαρκία

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2012, 20:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μελέτες συνδέουν το περιβάλλον της μήτρας με την παχυσαρκία
Facebook Twitter Whatsapp
Νέα επιστημονικά στοιχεία συνδέουν το περιβάλλον της μήτρας με το μετέπειτα αυξημένο σωματικό βάρος του μωρού. Οι επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στο DNA κατά τη γέννηση, τα οποία μπορεί να οφείλονται στη διατροφή της μητέρας ή στην έκθεσή της σε ρύπανση ή στρες, συνδέοντας τις αλλαγές αυτές με τον υψηλό δείκτη Μάζας Σώματος που εμφάνισαν παιδιά ηλικίας περίπου 9 ετών.
Νέα επιστημονικά στοιχεία συνδέουν το περιβάλλον της μήτρας με το μετέπειτα αυξημένο σωματικό βάρος του μωρού. Οι επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στο DNA κατά τη γέννηση, τα οποία μπορεί να οφείλονται στη διατροφή της μητέρας ή στην έκθεσή της σε ρύπανση ή στρες, συνδέοντας τις αλλαγές αυτές με τον υψηλό δείκτη Μάζας Σώματος που εμφάνισαν παιδιά ηλικίας περίπου 9 ετών. Τονίζουν, ωστόσο, ότι απαιτούνται ακόμα αρκετές έρευνες πριν καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Γεγονός είναι ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα οφείλεται σε πολλές αιτίες και όχι αποκλειστικά στη διατροφή. Πολλοί επιστήμονες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με συγκεκριμένα γονίδια και άλλοι με μοριακές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των γονιδίων στο σώμα.

Οι αλλαγές αυτές πιστεύεται ότι προκαλούνται εν μέρει από την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα ή οι ορμόνες, ιδιαίτερα όσο το έμβρυο βρίσκεται μέσα στη μήτρα, αλλά και κατά την πρώιμη ηλικία.

Πηγή: bbc/skai.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr